Тревожно: Месечно са изоставяни близо 90 деца

Тревожно: Месечно са изоставяни близо 90 деца

Тревожно: Месечно са изоставяни близо 90 деца

На фона на рекордно ниската раждаемост у нас, всеки месец 86 майки изоставят децата си. Стряскащата статистика оповести Агенцията за социално подпомагане (АСП). Според социалните работници основната причина за изоставянето е липсата на пари или нежеланието на родителите да се грижат за тях.

Анализите показват, че от началото на 2017 година до 1 декември в страната са изоставени 950 деца, което е приблизително същият брой спрямо 2016 г.

През миналата година социалните са спасили от изоставяне 2057 българчета. Това са случаите, при които служителите от отдел „Закрила на детето“ насочват майките към различни социални услуги като защитени жилища, звена „Майка и бебе“ и дневни центрове. Там жените получават покрив, храна и дрехи. В случай, че спасените от изоставяне деца са във възраст за посещение на ясла и градина, то социалните подпомагат настаняването им в съответното заведение

От Агенцията отчитат, че с всяка изминала година броят на успешните случаи на превенция от изоставяне нараства, разказва „Монитор”. През 2012 г. социалните са работили с 4332 жени, желаещи да оставят децата си на грижите на държавата. При половината от тях превенцията не е проработила и те са изоставили рожбите си.

Същевременно, за 11-те месеца на 2017 г. експертите са успели да реинтегрират 595 деца при родните им майки или баби. За сравнение - през 2012 г. броят е бил около 300.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ