Търговските вериги поискаха допълнително време за организирането на проверките за "зелени сертификати"

Търговските вериги поискаха допълнително време за организирането на проверките за зелени сертификати

Търговските вериги поискаха допълнително време за организирането на проверките за "зелени сертификати"

Двете най-големи браншови организации на търговски вериги и молове в страната излязоха с позиции, в които поискаха допълнително време за организиране на дейностите по осъществяване на проверки на входовете на техните магазини при преминаването от утре към режим на достъп само със зелен сертификат.

От Сдружението за модерна търговия, в което членуват Билла, Лидл България, Кауфланд, "Фантастико", dm България, Т Маркет, Мосю Бриколаж, ИКЕА, Промаркет, Хиполенд и Дайхман настояват за срешна среща със здравния министър Стойчо Кацаров и главния санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев. Организацията излезе и с позиция, в която посочва, че в сегашния си вариант заповедта, която на практика влиза в сила след 00.00 ч. тази нощ, "крие опасност от задълбочаване на здравната криза, поставя пред обективна невъзможност търговците да организират тестването и ваксинирането на служителите в рамките само на един ден и с това поставя пред риск тяхната работа."

От Сдружението предупреждават, че пунктовете за ваксинация и тестване няма да могат да поемат очаквания наплив от хора, освен това пренасочването на човекопотока към малки по размер търговски обекти ще доведе до допълнително нежелано струпване на хора и по този начин увеличаване броя на заразените. Спирането на работа на много търговски обекти и излизането в неплатен отпуск на близо 200 000 души е сред другите сериозни проблеми, които в средносрочен план имат потенциал да доведат след себе си още по-сериозни последствия, посочват от организацията. За Сдружението е неприемливо мерки, засягащи търговията на дребно, която е вторият най-голям работодател в страната, да не се съгласуват с представители на сектора. От организацията изразяват притесненията си и затова, че заповедта на здравния министър не следва основните насоки на доклада на главния здравен инспектор за търговията на дребно.

По тези причини от Сдружението настояват да се фиксира разумен срок за изпълнение на разпорежданията в заповедта - например до 21 ноември 2021 г. В рамките на този период, заедно със стриктното спазване на предложените ограничения в доклада на Главния здравен инспектор от 8 кв. м. на един човек, от организацията предлагат и възможност за отваряне на ваксинационни пунктове на паркингите на големите търговски вериги при осигуряване на необходимото съдействие от страна на здравните власти. Предлага се също и сертификатът за антитела да важи като "зелен сертификат", с уточнение на съответния брой и за съответен период.

От Българската асоциация на ритейл центровете излизат със същите искания за отсрочка, като подчертават, че търговските центрове ще спазят наложените мерки, но също са притеснени от "изключително кратките срокове за реакция, организация и изпълнение." 

"Наложените мерки изискват допълнителни сериозни инвестиции в организация и персонал, като това се случва в момент, в който браншът ни е изправен пред безпрецедентна криза, свързана с увеличението на цената на тока.", посочват от асоциацията на ритейл центровете и допълват, че въвеждането на организацията за проверка на зелени сертификати на техните клиенти означава и допълнителни разходи в много големи размери, които отново ще бъдат за сметка на търговските центрове. "Това е поредният удар по единствения сектор, който е бил затворен над 5 месеца без да получи каквато и да е ефективна финансова подкрепа, тъй като програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат. Към днешна дата продължаваме да очакваме помощ от държавата.", посочват от асоциацията на ритейл центровете.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават