България

Политика

|

Общество

|

Учениците от 5 до 12 клас със "зелен сертификат" се връщат в клас без тестване

Учениците от 5 до 12 клас със "зелен сертификат" се връщат в клас без тестване

Учениците от пети до дванадесети клас могат да подновят присъствено обучение, без да бъдат тествани, ако поне половината от децата в дадена паралелка имат зелен сертификат за ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата. Това се казва в съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката.

Очаква се училищата, които изпълняват новите изисквания, да възобновят частично присъственото обучение за учениците от V до XII клас от понеделник, 29-ти ноември.

Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от V до XII клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на здравното министерство, които важат и за тези, купувани от държавата. Това не отменя ангажимента на МОН да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от здравното министерство.

Според здравното министерство ваксинирани са под 7 процента от учениците (6,84%). Преболедувалите ученици от 5 до 12 клас са малко над 19 хиляди.

Новата заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката можете да видите ТУК

Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ