Учениците в София и още 4 области отново в клас. Възстановяват плановите операции в столицата

Учениците в София и още 4 области отново в клас. Възстановяват плановите операции в столицата

Учениците в София и още 4 области отново в клас. Възстановяват плановите операции в столицата

Присъствените занятия се възобновяват за всички ученици в София-град и в областите Стара Загора и Хасково от днес. Всички ученици остават в клас и през тази седмица в областите Разград и Силистра. В цялата страна продължава присъственото обучение на децата от първи до четвърти клас, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Поради влошена епидемична обстановка частично обучение от разстояние се въвежда в областите Търговище и Шумен.

Облекчава се режимът в област Бургас. От днес остават вкъщи седми, десети, 11-и и 12-и клас. 

В останалите области през тази седмица се прави ротация - връщат се в клас випуските, които учиха от дистанция от 7 до 11 февруари, а учениците от пети до 12-и клас, които бяха в училище, ще имат онлайн занятия.

Продължава изследването за COVID-19 в училище в първия присъствен ден от седмицата. Без тестване могат да са на училище притежателите на "зелен сертификат" - документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Режимът на обучение - присъствено или от разстояние, се определя със заповед на Регионалните здравни инспекции по места. Министерството на образованието и науката издава заповеди за организация на занятията в електронна среда там, където присъственото обучение е временно прекратено от здравните власти.

Дали частичното обучение от разстояние в повечето области в страната ще продължи и след 20 февруари т.г., ще се решава от РЗИ на локално равнище, според епидемичната ситуация и заетостта на интензивните болнични легла, информират от МОН.

От днес, 14 февруари, се подновява и плановият прием в болниците в София, както и извършването на планови операции.

"По-миналата седмица беше критична, защото събота и неделя свършиха свободните легла за неусложнени COVID пациенти, докато тази събота и неделя напливът към Спешно отделение и прием на такива пациенти е по-малко. В момента около 80% от леглата за неусложнени COVID пациенти са заети", обясни в ефира на bTV зам.-директорът по лечебната дейност в УМБАЛ "Александровска" доц. Венцислава Пенчева. Тя добави, че болницата е в готовност за възстановяване на плановия прием и операции още от утре, но изчакват заповед на СРЗИ до края на деня. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ