Учителите започват да изпитват и оценяват учениците дистанционно

Учителите започват да изпитват и оценяват учениците дистанционно

Учителите започват да изпитват и оценяват учениците дистанционно

От тази седмица учителите вече ще могат да поставят оценки на учениците при дистанционното обучение, съобщиха от МОН. От образователното ведомство препоръчват на директорите да прилагат облекчен вариант на отчетност при заетостта на учителите и на персонала в училищата - по електронен начин, както и да се вписват часовете в електронния дневник.

Припомняме, че учениците започнаха на 16 март дистанционно обучение, след като на 13 март беше обявено извънредното положение в страната, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Всички договорени трудови възнаграждения на педагогическите специалисти за периода на дистанционното обучение ще бъдат изплатени, реши на 3 април Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование. Изискването е учителите да са водили обучение в електронна среда пет астрономически часа, което включва и подготовката на уроците. Това означава поне 25 часа при петдневна работна седмица. Учителите, които по принцип работят с договор за по-малък норматив, ще получат също възнагражденията си за часовете, които са имали с учениците.

В периода от 13 до 16 април ще бъде въведен облекчен, разтоварващ за учениците, дистанционен учебен режим. В зависимост от спецификата на училището, в рамките на 2 до 4 часа, може да се акцентира върху занимания по интереси - физически дейности, изобразително изкуство и музика, занимания с педагогическите съветници или дискусии по темите за часа на класа, допълват от МОН.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ