Уникална операция в София, присадиха за първи път 3D принтиран имплант

Уникална операция в София, присадиха за първи път 3D принтиран имплант

43-годишен софиянец, страдащ от рак на лицето, получи ново лице и шанс за живот с уникална трансплантация на 3D принтиран титаниев имплант.

Операцията, която е първа по рода си не само в България, но и в Югоизточна Европа, бе извършена в "Пирогов" от доц. Николай Янев - светило в областта на лицево-челюстната хирургия, и проф. Николай Габровски, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Интервенцията е продължила над 12 часа. Доц. Янев, който работи в Англия, е предпочел да я извърши именно в неврохирургията на „Пирогов”, заради изключителните възможности на операционния блок и неврореанимацията, с които разполага звеното на проф. Габровски.

Трансплантираният 3D принтиран титаниев имплант е изработен в Германия по индивидуална мярка на пациента. 43-годишният софиянец страдал от рак, като туморът и разсейките са засегнали сериозна част от лицето му. 

По време на операцията, доц. Николай Янев, д-р Светослав Славков и останалият екип от хирурзи са отстранили костта и меките тъкани, засегнати от тумора. На тяхно място са реплантирали с микроскопска техника част от фибулата или т. нар. „малък пищял” (дългата тръбеста кост в задната долна част на крака) и я фиксирали към индивидаулно изработения чрез 3D технологията титаниев имплант. 

"Всичко това се случва благодарение на високотехнологичния процес, при който лекарите задават на софтуера параметрите на работа до най-малкия детайл, както и непрекъсното развиващите се професионални умения и колаборация между медицината и инжинерните науки", обясняват от "Пирогов". 

Предоперативните етапи, през които премина пациентът са сериозни и полагат основите на добрия резултат. Най-напред доц. Янев прави високоспециализирани изследвания, които не просто доказват заболяването, но и са отправна точка в създаването на индивидуалната изработка на импланта, заместващ „изядената” от тумора част на лицето.

В момента пациентът е настанен в неврореанимацията.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ