Утре става ясно дали ще има грипна епидемия и в София

Утре става ясно дали ще има грипна епидемия и в София

Утре става ясно дали ще има грипна епидемия и в София

Утре ще се решава дали следващата седмица да има противоепидемични мерки в София, посочи в ефира на bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите му през първата седмица на годината е имало в страната 40 хиляди болни, втората седмица 100 хиляди, а сега са 139 хиляди. Той даде пример с ранната грипна ваканция в Парник, която е дала ефект и тази седмица спада броят на заболелите.

Експертът посочи, че в момента доминира грип Б, който засяга много деца и дава усложнения. „Те не са били никога в контакт с този вирус, а последната такава епидемия е била през 2012 г. и 2013 г. След всяка тежка инфекция до 2 месеца си с понижен имунитет и си склонен към други инфекции. Една трета от гърлобола и сухата непродуктивна кашлица са коронавирусите. Има метапневмовируси също, които необразованите наричат настинка”, уточни Кантарджиев.

Грипната ваканция обаче има ефект, когато се спазва режим, при който се избягва посещение на места, където се събират много хора, предупреди още той.

време на епидемия не бива да има паника. Трябва да се избягват болни хора, ползване на антимикробни кърпички и децата в грипна ваканция да не се хранят навън с много хора наоколо, защото едно кихане е достатъчно да се разпръсне вируса върху храната наоколо", посъветва експертът.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ