Ваксината срещу варицела става препоръчителна и ще е за сметка на родителите

Ваксината срещу варицела става препоръчителна и ще е за сметка на родителите

Ваксината срещу варицела става препоръчителна и ще е за сметка на родителите

Нов имунизационен календар влезе в сила в началото на 2020 година. С промените реимунизацията срещу туберкулоза и пробата манту за 11-годишните отпадат. Предвидено е още намаляване на приема на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст – от 3 на 2 дози. При децата на 12 години пък се въвежда реимунизация срещу коклюш.

Ваксината срещу варицела става препоръчителна. Тя ще бъде за сметка на родителите и ще се купува от аптеките. Все още обаче не е налична в аптечната мрежа.

„Реимунизацията срещу коклюш на 12 години се въвежда, защото е установено, че защитата на тази възраст пада, а приема на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна е намален, защото два приема дават същата защита като три“, обясни в ефира на bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му, до няколко години ваксината за варицела трябва да влезе в имунизационния календар. Причината - годишно от тази шарка се разболяват 30 000 души като при 0,5% има усложнения. Освен това, почти всяка година имало по 2-3 смъртни случая.

Отпадането на реимунизацията срещу туберкулозата, д-р Ангел Кунчев оправда с ниската заболеваемост и факта, че в 2/3 от страните в Европа изобщо не правят туберкулозна ваксина.

„В останалата 1/3 от държавите – основно от Централна и Източна Европа, правят един или два приема, а ние бяхме единствените, които имаха пет приема след проба манту. Това не водеше до по-голям имунитет, а за повече работа за личните лекари и притеснения за родители. Когато не се изпълни както трябва пробата манту, много често дава неверни резултати“, уточни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ