Водният режим в Перник - неизбежен

Водният режим в Перник - неизбежен

Водният режим в Перник - неизбежен

„Водният режим в Перник е неизбежен. Според направените разчети перничани ще имат вода от 20.00 ч. вечер до 8.00 ч. сутрин“, заяви кметът на града Станислав Владимиров по повод намалялата вода в язовир Студена, откъдето градът се снабдява с питейна вода. Специалисти уверяват, че първоначално не могат да прогнозират часовата консумация на хората в условията на режим. Ще се следи разходът от язовира и спрямо показателите е възможна промяна, информира БТА. 
„Водата в язовир Студена е годна за пиене. С продължаващото намаляване на водния обем обаче качеството й върви към влошаване“, коментира Даниела Костадинова - началник на пречиствателната станция. По думите й, на изхода на пречиствателната станция, за първи път в България, ще бъдат монтирани контролно-измервателни прибори за непрекъснат онлайн мониторинг на водата. „Това е и една микробиологична станция, която ще дава много бърз сигнал за микробиологичните качества на водата“, посочи още Костадинова. 
Търсят се алтернативни водоизточници, които да подпомогнат язовир Студена, коментираха от ВиК. 
„Предложено е извънредно водоснабдяване от язовир Долна Диканя, който разполага с 4,7 млн. куб.м и може да послужи като буфер“, заяви още кметът на Перник Станислав Владимиров. По думите му, ако качеството на водата в язовира позволява, е възможно тя да се свърже с пречиствателната станция на Перник и да си използва за питейни нужди, при условие че този процес продължи не повече от месец и половина. Преди да се пристъпи към действия, обаче, трябва да се проверят качествата на водата. Обсъжда се още и разконсервиране на водохващане в пернишкия квартал „Дараците“, както и увеличаване на водата от Владайския канал за Перник. 
„Стомана Индъстри“ и „Топлофикация Перник“ вече преминаха на алтернативно водоснабдяване от собствени източници в река Струма, съобщават от предприятията. Припомняме, че от 1 ноември бе спряно водоподаването от язовир Студена към двете промишлени предприятия.
„Стомана Индъстри“ ползва по 160 000 куб. м. вода месечно. Досега половината от това водно количество е идвало от язовир Студена, останалото от река Струма“, коментира Валери Димитров - ръководител „Водоснабдяване“ в металургичното дружество. По думите му вече е изградено специално съоръжение, откъдето водата ще се филтрира и ще се подава към специално езеро вътре в завода. 
„Топлофикация Перник“ черпи обичайно по 12-13 л/сек. от язовир Студена, заяви пред БТА изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов. Според него режимът на водата няма да се отрази на топлоподаването, защото предприятието ще ползва изграден преди 15 години алтернативен водоизточник в река Струма. По думите му ще нараснат значително разходите за химикали за обработка на водата, но единственият неразрешим проблем ще остане битовото водоснабдяване към „Топлофикация“. 
Работа в пълен синхрон и в съкратени срокове по въпроса с язовир "Студена" разпореди в сряда министър-председателят Бойко Борисов на правителственото заседание. Сформирана е работна група към МРРБ, която да направи анализ и да излезе с предложения за решения на въпроса. Премиерът Борисов е разпоредил комисията да работи в по-съкратени срокове, за да може да има решение максимално бързо. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ