България

Политика

|

Общество

|

Всички ученици се връщат в клас на 6 декември

Всички ученици се връщат в клас на 6 декември

Всички ученици от 1 до 12 клас ще се върнат в училище от понеделник. Те ще се тестват по веднъж седмично с щадящи тестове. За учителите обаче тестването остава два пъти седмично. От понеделник ще отпадне и забраната за извършване на планови дейности и планови операции като това ще бъде допълнено в заповедта. Причината е, че намалят заетите легла за covid-пациенти, включително и на реанимационните легла. Това заяви пред медиите здравният министър Стойчо Кацаров.

Тази сутрин е обсъждано с експертите от здравното министерство възможностите за осигуряване на безопасна среда и възможностите, при които учениците могат да се върнат в клас. 

"Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява, броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска, и защото резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати", каза Кацаров. 

За всички деца от 1 до 12 клас ще са осигурени щадящи тестове, категоричен е Кацаров. "За големите ученици могат да се използват назални тестове за възрастни, но това трябва да го реши МОН", добави здравният министър.

По думите му, има договорени количества тестове, които по тяхна оценка, трябва да стигнат поне до средата на януари. 

"Наличните количества, които в момента са в склада на БЧК и разпределени до МОН ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболеваемостта е над 250 на 100 000. Стои си обаче изискването, ако половината клас не е съгласен, децата да учат онлайн. Днес ще бъде издадена промяна в заповедта, която да отрази новостите", уточни Кацаров.

От понеделник отпада също забраната за извършване на планови дейности, каза още здравният министър и допълни, че до момента няма данни за "Омикрон" у нас. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ