България

Политика

|

Общество

|

ВСС избира нов председател на Върховния касационен съд

ВСС избира нов председател на Върховния касационен съд

Висшият съдебен съвет избира председател на Върховния касационен съд. Единствената номинация е на единодушно издигнатата от Общото събрание на съдиите във Върховния касационен съд Галина Захарова.

За да заеме един от трите най-влиятелни постове в съдебната система, тя трябва да получи подкрепата на поне 17 от членовете на Висшия съдебен съвет. Висшият съдебен съвет ще заседава в намален състав от 22-ма членове от 25 по закон съдебни кадровици, тъй като трима - един от прокурорската колегия и двама от съдийската подадоха оставки и техните места не са попълнени. 

Ако бъде избрана, решението трябва да бъде изпратено на президента, който да издаде указ за назначаването й или да върне кандидатурата за повторно обсъждане в Съвета.  

Мандатът на настоящия председател на Върховния касационен съд Лозан Панов изтича през февруари.

"Да има един задълбочен дебат с ясни и конкретни аргументи относно качествата на кандидата, а не процедурни хватки. Това е тест за това доколко ВСС е способен да изпълнява своите функции отговорно, в интерес на обществото и с висок професионализъм", призова преди дни правосъдният министър Надежда Йорданова членовете на Съвета. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ