България

Политика

|

Общество

|

ВСС избра единодушно Галина Захариева за председател на Върховния касационен съд

ВСС избра единодушно Галина Захариева за председател на Върховния касационен съд

Единодушно с 20 гласа "за" членовете на Висшия съдебен съвет /ВСС/ избраха за председател на Върховния касационен съд /ВКС/ съдия Галина Захарова. Така, тя става първата жена председател на върховния съд. До изборът се стигна след изтичането на мандата на предишния титуляр на поста Лозан Панов, който бе и кандидат за президент през есента на миналата година.

Преди гласуването Захарова отговаря 4 часа на въпроси по време на свиканото днес заседание за обсъждането и гласуването на кандидатурата ѝ. Захарова бе единствен кандидат за поста и бе издигната от Пленума на съда. Изслушването ѝ премина без обструкции, а членовете на ВСС се изказаха ласкаво за професионалните и личностните ѝ качества, както и за предложената от нея концепция. 

Подкрепа за избора на Захарова заявиха както шефът на ВАС, Георги Чолаков, така и предшественикът ѝ Лозан Панов, който подчерта, че нейната репутация е безспорна, но за административен ръководител най-важен бил характера на човека. "Зад възпитанието и финеса се крие силен характер и воля. Тя е доказала, че може да защитава принципи", каза Панов.

Захарова получи безусловна подкрепа и от прокурорската колегия. " Бях сигурен, че няма да има проблем нито с концепцията, нито с представянето си.  Надявам се да има адекватен подход към въпроси, които засягат прокуратурата. Начело на съда, на прокуратура, на следствието трябва да са хора, чиято цяла кариера е минала в съдебната власт. Всички казват за нея, че е добър човек и добър професионалист", заяви главният прокурор Иван Гешев. Впоследствие по време на заседанието Калина Чапкънова също от прокурорската колегия изрази подкрепа за кандидатурата като отбеляза, че е била впечатлена от концепцията на Галина Захарова и как е успяла в 34 страници да посочи важните въпроси и да даде отговори.  

Назначението на Захарова ще е факт след издаване на указ от президента.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ