България

Политика

|

Общество

|

Въвеждат "зелени сертификати" и за хората с антитела

Въвеждат "зелени сертификати" и за хората с антитела

Министерство на здравеопазването реши да се въведат "зелени сертификати" и за хората с антитела. Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и стойностите на антителата да са поне 10 пъти над нормата. Едва тогава човек може да получи сертификат, който ще е валиден в рамките на 90 дни, но ще важи само за нашата страна и няма да има никакво отношение към пътуване в чужбина. Това обяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров. 

"Хората с антитела, чиито показатели отговарят на определени критерии, могат да си извадят "зелен сертификат". Те ще бъдат въведени от четвъртък", добави Кацаров. 

Този сертификат ще се отнася и за хора, които са прекарали заболяването "на крак", обясни вирусологът проф. Радка Аргирова.

Ще се търсят антитела само от типа IgG като ще се работи с всички тестове, които съществуват в лабораториите. Право на "зелен сертификат" от този тип ще имат хората с показателиIgG над 150 Bau/ml. За целта може да се ползват всякакви тестове, които са сертифицирани с С-марка и имат чувствителност над 90%, а всяка лаборатория трябва да се интегрира към Националната здравна информационна система, за да може да изпраща резултатите от тестовете за антитела. В момента, в който резултатите постъпят в системата, хората ще може да получават удостоверението си от his.bg или от лабораторията, която е направила изследването за антитела, обясниха на брифинга здравните власти. 

За изборите в неделя министерството на здравеопазването е предложило на ЦИК всички членове на секционните комисии и застъпници да бъдат със "зелен сертификат". Ако някой от тях няма зелен сертификат, здравните власти са готови да предоставят безплатни тестове. От ЦИК обаче са отхвърлили предложението на здравните власти. Затова изборите ще се проведат при противоепидемичните мерки, при които бяха проведени и предишните избори тази година. Наличието на "зелен сертификат" ще остане само препоръчително.  

Здравният министър отбеляза, че в момента има 30% повече заразени с COVID-19 в сравнение с предишните вълни. "Броят на починалите, съотнесен с броя на заразените в момента е 3,5. Най-високата стойност, регистрирана от август насам е 5,6. За сравнение - леталитетът от предишните вълни е стигал до 10. Очевидно медиците се справят по-добре при сегашната вълна, затова смъртността е по-ниска, съотнесена към броя на заразените. Броят на хоспитализираните, съотнесен към броя на заразените, също е по-нисък в сравнение с предишните вълни", каза още Кацаров. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ