Защо поскъпна олиото?

Защо поскъпна олиото?

Поскъпването на слънчогледовото олио се дължи на липсата на суровина заради лошата реколта от 2020 година. Възходящ тренд на цената се наблюдава от август насам - имаше първо покачване до 2,80-3,00 лв., последва още едно поскъпване с 15-20 ст. и в момента сме на нива 3,10-3,20 на едро. Това обясни в ефира на БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

По думите му, на международните борси се наблюдава денивелация близо 1 000 долара", което сопред него никак не е малко. "Това е най-вече заради световния недостиг на слънчогледово зърно и лошата реколта", отново подчерта той.

Според Владимир Иванов се очаква още един постъпателен тренд, но поскъпването няма да е значително заради прогнозите за доста добра реколта.

В отговор на въпрос за цената на хляба Иванов отбеляза, че през последните 2 години при всички видове консуматори на земеделска продукция с цел преработка, цената на труда рязко се е покачила. 

"На практика имаме абсолютно обективната нужда от покачване на цената. На фона на увеличаване на разходите на въпросните преработватели, промяната в цената на хляба е незначителна", обясни той и добави, че това поскъпване не буди тревога, защото доходите в бранша са нараснали с повече от 70%. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ