Защо поскъпна олиото?
Поскъпването на слънчогледовото олио се дължи на липсата на суровина заради лошата реколта от 2020 година. Възходящ тренд на цената се наблюдава от август насам - имаше първо покачване до 2,80-3,00 лв., последва още едно поскъпване с 15-20 ст. и в момента сме на нива 3,10-3,20 на едро. Това обясни в ефира на БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.
По думите му, на международните борси се наблюдава денивелация близо 1 000 долара", което сопред него никак не е малко. "Това е най-вече заради световния недостиг на слънчогледово зърно и лошата реколта", отново подчерта той.
Според Владимир Иванов се очаква още един постъпателен тренд, но поскъпването няма да е значително заради прогнозите за доста добра реколта.
В отговор на въпрос за цената на хляба Иванов отбеляза, че през последните 2 години при всички видове консуматори на земеделска продукция с цел преработка, цената на труда рязко се е покачила.
"На практика имаме абсолютно обективната нужда от покачване на цената. На фона на увеличаване на разходите на въпросните преработватели, промяната в цената на хляба е незначителна", обясни той и добави, че това поскъпване не буди тревога, защото доходите в бранша са нараснали с повече от 70%.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.