Засилени мерки за сигурност преди началото на абитуриентските балове

Засилени мерки за сигурност преди началото на абитуриентските балове

Засилени мерки за сигурност преди началото на абитуриентските балове

Тази година баловете ще съвпаднат с европейските избори. 

От МВР заявиха, че са предприети нужните мерки, за да може и двете събития да протекат нормално, предава БНТ. Най-много абитуриенти в София се очакват на 24 и 26 май. Ще бъдат изградени допълнително КПП-та за регулиране и контролиране на движението.

От "Пътна полиция" заявиха, че тази година абитуриентите няма да бъдат ескортирани от техни коли, защото практика показва, че такъв тип мерки за сигурност не респектират празнуващите.

Засилено ще бъде и видеонаблюдението. Поставени са допълнителни камери, които ще следят движението в бус лентите.

От "Пътна полиция" напомниха, че използването на колани в автомобилите е задължение не само на пътниците, но и на водачите. Глобата е в размер на 50 лева.

На местата, където ще се събират абитуриенти, няма да бъдат допускани лица, които са дрогирани или пияни. Носенето на оръжие също е забранено.

"Създадена е организация за обезпечаване сигурността както в училищата - районите, където ще започнат тържествата, така и в заведенията, където ще продължат. По отношение на самите заведения са проведени срещи с представители на заведенията", коментира гл. инспектор Георги Георгиев от Главна дирекция "Национална полиция". 

Миналата година по време на баловете са регистрирани близо 400 нарушения на пътя, повече от половината са били свързани с шофиране без колан.

От полицията отново призовават за повече толерантност на пътя по време на празниците.

За да остане празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва:  

Спазвай Закона за движението по пътищата 

Законът и Правилникът за прилагане на Закона за движението по пътищата важат и през празничните и почивните дни. Нарушенията не остават незабелязани. Все по-често те се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобила в момента на извършването на нарушението.

Осведоми се за новите изменения в Закона за движението по пътищата 

От тази година са в сила изменения и допълнения в Закона за движението по пътищата и голяма част от тях касаят управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи и от водачи под въздействието на алкохол или наркотични вещества или техни аналози. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили.

Погрижи се за своята безопасност

Грижата за личната сигурност и безопасност са водещи в живота на всеки човек. Не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в опасност от пътен или друг вид инцидент по време на твоя абитуриентски бал. Най-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с: управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози; подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците. Помни, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите.

Бъди емоционален, но се контролирай

Еуфорията не може да скрие опасностите на пътя. Тя не е оправдание за извършване на необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория е лош съветник и води до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът в такива моменти не пречи на приповдигнатото настроение, но оставя повече спомени от преживените емоции.

Не прекалявай с алкохола по време на бала

Алкохолът не е най-доброто средство за повишаване на настроението. Той има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Възможно е алкохолното опиянение дори да развали празничното ти настроение и това на приятелите ти. Може да попаднеш в различни рискови ситуации в следствие на „смелите“ решения, взети под въздействието на алкохол.

Ако ще шофираш, не пий алкохол 

Ако ти ще шофираш до ресторанта и обратно, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач на празничната кола. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели” решения, а крайният резултат е нежелан.

Избери родител или близък да ти бъде шофьор на бала и след него

Предварително изберете шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Ако си правоспособен водач, не шофирай под въздействие на алкохол. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания, като помолиш и останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърси съдействие и от родителите или други близки.

Ако не си правоспособен водач, не демонстрирай шофьорските си „умения“ точно на бала

Ако все още не си правоспособен водач, но имаш известни познания, не ги демонстрирай точно на бала. Емоциите в този момент може да се окажат лош съветник. Рискът от попадане в пътен инцидент в подобна ситуация е много по-голям.

При нужда позвъни на телефон 112 или отиди в най-близкото районно управление 

Помогни си и сам, като бъдеш внимателен и не се примиряваш с нарушенията на обществения ред, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да поискаш помощ. Подсигури се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молбата ти за помощ. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ