21 убити и стотици арестувани при протестите в Иран

21 убити и стотици арестувани при протестите в Иран

Вълната протести в Иран не отслабва и от 30 декември до момента е взела  21 жертви. Антиправителствените демонстрации са обхванали няколко големи града.

9 души бяха убити при поредните протести снощи в провинция Исфахан. Сред тях има и 11-годишно дете, загинало от изстрели на демонстранти. Баща му е ранен. Двамата минавали близо до демонстранти. Двама протестиращи са загинали в събота, още осем – в неделя вечерта в няколко различни града по данни на медиите.

Военен от Революционната гвардия – елитната армия на режима, е бил убит снощи, а друг е бил ранен. По-рано един полицай бе убит, още трима – ранени при стрелба с ловно оръжие в Наджафабат, в централната част на страната, съобщи държавната телевизия.

Предишната нощ  в Техеран и още няколко града протестиращите атакували обществени сгради, религиозни центрове, банки, полицейски коли и управления на ислямската милиция. Някои от сградите били запалени.

Няколко „лидери“ са задържани снощи в центъра на Техеран. Според властите в столицата има силно полицейско присъствие и положението е спокойно. Още стотина души са арестувани в Исфахан. Стотици хора са арестувани от началото на вълненията, според местните медии - около 400. Те започнаха миналия четвъртък във втория по големина град Машхад и се пренесоха в цялата страна заради икономическите затруднения – скъпия живот и корумпираната власт. Протестите са безпрецедентни от 2009 г. насам.

Властите се опитаха да ограничат размириците с блокиране на интернет и социалните мрежи. Заради цензурата е трудно да се оцени мащабът на протестната вълна.

Късно снощи официален представител на корпуса на „стражите на ислямската революция“ заяви, че полицията и силите за вътрешна сигурност напълно контролират положението в Техеран и останалите градове.

Висш представител на властите заяви, че „враждебни външни сили се опитват да се възползват от протестите и да попречат на възраждането на Иран“. Той обвини за намеса САЩ, Израел и Саудитска Арабия.

Президентът Хасан Рухани заяви вчера, че иранският народ ще отговори на малцинството, което нарушава законите и се обявява против неговата воля и революционните завоевания.

В същото време американският президент Доналд Тръмп заяви, че в Иран е настъпило времето за промени.

„Иран се проваля на всички нива, въпреки много лошото споразумение, постигнато с администрацията на Обама“, заяви Тръмп в Twitter и добави: "Големият ирански народ е репресиран от години. Има глад за храна и за свобода. Богатството на Иран е конфискувано, както и правата на човека. Време е за промяна ".

Европейският съюз настоя да се гарантира правото на иранските граждани на мирни протести и свобода на изразяване.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Експерт от Харвард за мита, който пречи на хората да бъдат щастливи
Денят в цифри
Ричард Брансън за двете най-важни думи, които всички успешни лидери казват
Почина и младата жена, която беше с 85 % изгаряния след взривовете в Елин Пелин
Франция арестува за шпионаж популярен руски шеф-готвач, издал се сам при престой в България
Тръмп предсказва заплаха от Трета световна война, ако Харис спечели изборите, връща се в града на стрелбата
Страните от Г-20 съгласни за промяна в облагане на свръхбогатите, но по-нататък
Астронавтите от капсулата „Starliner“ остават космически заложници, НАСА каза, че не знае кога ще може да ги върне