200 000 каталунци на протест срещу арестите на сепаратистки лидери

200 000 каталунци на протест срещу арестите на сепаратистки лидери

200 000 каталунци на протест срещу арестите на сепаратистки лидери

200 000 каталунци протестираха снощи в Барселона срещу ареста на двама лидери на сепаратизма, съобщи местната полиция, цитирана от Франс прес.

"Независимост“, скандираше множеството и настояваше за освобождаването на Жорди Куишарт и Жорди Санчес, лидери на Каталунското национално събрание и Омниум културал – двете основни сепаратистки организации.

След това внезапно настъпи пълно мълчание и в тишината можеше да се чуе само звъненето на мобилни телефони.

Пред демонстрантите, носещи запалени свещи, бе прочетен манифест, в който се казва, че със заповедите за арест испанската държава е прекрачила червената линия и е направила тежка грешка.

Вчерашното решение на съда да остави двамата каталунци в ареста е поредният епизод от кризата между сепаратистите в автономната област и испанските институции.

Въпреки че общността е разделена почти поравно за и против независимостта, сепаратистите настояват, че каузата им е легитимирана от забранения референдум на 1 октомври. 16% от населението в областта са испанци.

Две седмици след спорното гласуване в Каталуня, вчера и британската премиерка Тереза Мей заяви, че не би признала независимостта на Каталуня.

И според Лондон референдумът е незаконен и всяко едностранно обявяване на независимост ще се смята за несъвместимо с върховенството на закона, съобщи говорител на „Даунинг стрийт“ след телефонен разговор между Мей и Рахой.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ