Борисов: Какво повече да облекчим?!

Борисов: Какво повече да облекчим?!

Борисов: Какво повече да облекчим?!

От вчера насам са въведени 5 мерки за облекчаване на противоепидемичните мерки, отчете премиерът Бойко Борисов по време на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Борисов обяви и задействане на допълнителен финансов ресурс за стимулиране на полицаите на първа линия в изпълнението на задачите по изпълнението на противоепидемичните мерки. 

По предложение на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, ще бъдат давани по 650 лева във вид на награди на 15 200 полицаи в страната до края на извънредното положение. "Това прави около 10 милиона лева, които започват да се изплащат от днес", обясни Борисов.

"България е от първите страни, които въведе мерки. Понеже бяха навременни, до днес успявахме да държим бавно увеличаване броя на заболелите. Това, което в Словения и Германия говорят ние не сме го забранявали. Казват "в Словения облекчават мерките", а всъщност облекчават строителството. Ние строителство не сме забранявали. Малки магазини не сме затваряли, не сме ограничавали пазарите. Работят магазините. В България ходенето по улиците не е ограничено. Няма вечерен час, никой не пресира хората. Нещо повече - една част решиха, че дори могат да нарушат елементарната карантина, да се разхождат из страната и да създадат куп неприятности и за себе си, и за проверяващите", ядоса се премиерът. 

"От вчера сме облекчили отварянето на пазарите, махнахме прозореца за влизане в София днес, за да могат тези, които влизат и излизат да не чакат часове, разрешихме женските консултации, имунизацията на бебетата и плановите операции. Плюс всички останали мерки. Питам кое да облекчим още?", попита Борисов.

"За съжаление се катерим вече много стръмно (по брой новозаразени бел. ред.). Големи групи започват да се разболяват. Нито полицията може да преследва, да налага крути мерки върху граждани, за това толкова пъти казах "умолявам ви, останете си вкъщи". Това означава, че може да си напазарува, да отиде до аптеката. Сиреч направихме максималното хората да не се чувстват затворници. Тези, които бизнеси позволяваха да се работи са отворени, без ресторантите и хотелите. Тези, на които могат кухните им да работят, сме им разрешили", поясни министър-председателят. 

По думите му петък, събота ще има по-ясна картина за ръста на заболяването. "В момента светът е болен. Всички сме болни. Всеки иска да чуе, че има много хубаво лекарство и ще оздравее. Много колеги тръгнаха по тази тактика, за мен тя е нечестна. Когато ние сложихме 13 май за извънредното положение, бяхме единствени и всички промърмориха. После една по една държавите удължиха и те извънредното положение", допълни още той.

"Значи на нас ни омръзна да стоим вкъщи, а тези, които работят на първа линия, не се прибират вкъщи с месеци. Работят в карантинни условия, с най-неудобните облекла. След това си отиват и се карантинират вкъщи. Това им се вижда хубаво", каза Борисов. 

По думите му проблемът следващата седмица ще е с медицинските работници. "Те все повече се разболяват, а ръстът на болните ще стане такъв, че да не може да ги поемат болниците - това, което ви говорим толкова много време".

"По никакъв начин светът не се е справил с короанвируса. Да, хората искат да чуят, че това свършва, аз като добър доктор не мога да предпиша тази рецепта. Тези, които искат да си уморят хората, да го направят".

"Трябва ли всички да минем през интензивното, през апаратите, за да разберем какво е там? Къде е приключил и решен проблемът с коронавируса? Кое хубаво видяхте, за да говорим за отмяна на мерките?", попита премиерът.

"Аз ви обещавам, че този петък, събота, ако не се вдигнат случаите съм възложил на Младен Маринов да разреши разходките по паркове и планини, но без да вървят на групи и без алкохол. Защо мислите, че не искам да изляза и да кажа "пускаме парковете и планините"? Да не мислите, че е на инат?", попита той.

"Това, което искат хората е да намерят доктор, който да каже "излизайте, всичко е наред". Нека мине кризата, можете да си намерите такъв доктор, такива управляващи. Нашата задача е да устискаме докрай и да опазим живота на хората. Нищо не ни сочи към момента да бъдем оптимисти", допълни премиерът. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ