500 000 румънци поискаха оставката на правителството

500 000 румънци поискаха оставката на правителството

Около 500 000 румънци протестираха снощи с искане на оставката на правителството на социалдемократите, предадоха новинарските агенции. Само в столицата на площад „Виктория“ излязоха около 250 000 души.

Правителството бе принудено да отмени указа, декриминализиращ корупцията, но протестиращите се опасяват, че правителството ще редактира указа и ще се опита да го прокара в парламента.

Указът трябваше да влезе в сила на 10 февруари. Той целеше да защити десетки политици, обвинени за корупция в размер до 44 000 евро. Сред амнистираните щеше да е и лидерът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня, осъден условно за злоупотреба с власт, както и медийният магнат Дан Войкулеску, който получи 10-годишна присъда за пране на пари.

Управляващите оправдават декриминализирането на корупцията до 200 000 леи с проблема с препълнените затвори.

Протестите през последната седмица в Румъния са най-масовите след революцията през 1989 г., които свалиха комунистическия диктатор Николае Чаушеску. 

Премиерът Сорин Гриндяну изключи възможността да подаде оставка и заяви в тв интервю, че носи отговорност към хората, гласували за неговата партия на парламентарните избори на 11 декември.

Вчера беше организирана и проправителствена демонстрация, в която участваха неколкостотин души. Привържениците на социалдемократите протестираха против президента Клаус Йоханис, понеже застанал на страната на антиправителствените протести.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ