Ако се обезцени левът, кредитите в евро ще станат неизгодни, смята Ивайло Калфин

Ако се обезцени левът, кредитите в евро ще станат неизгодни, смята Ивайло Калфин

Ако се обезцени левът, кредитите в евро ще станат неизгодни, смята Ивайло Калфин

„Вярвам в институциите, но не се прави така. Влизането в ERM 2 предполага във всеки един момент, всяка една от централните банки или ЕЦБ – да поискат промяна на курса. Това може да стане при катаклизми, каквито в момента няма. Ако се обезцени левът – някои хора ще си изчистят дълговете в лева и ще има натиск от страна на банките за преминаване на плащанията в евро. При тази опция, кредитите в евро ще станат неизгодни“, прогнозира в ефира на bTV бившият вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин.

„Не знам защо сега не договорят този курс, който е действащият, и след това да няма съмнения“, уточни Калфин.

Той посочи, че хората не са запознати какво ще се случи след въвеждането на еврото у нас и затова са изключително притеснени. Политикът уточни, че има възможност кабинетът да не договори същия курс при влизането на страната ни в ERM 2, ако падне Валутният борд.

Според него е недопустим начинът, по който се прави промяна на Закона за Валутния борд – преди почивните дни и в друг закон, с преходна разпоредба чрез Закона за БНБ. И добави, че това е крачка към премахването на Валутния борд.

„Властта трябва да го каже това нещо на хората, защото по правилата на ЕЦБ влизането в този механизъм, познато като „Чакалня за еврозоната“, ние можем да постоим доста години. Естония стоя от членството си до 2011 г. – седем години. Ние трябва да се подготвим за дълъг период“, заяви още Калфин.

Бившият вицепремиер уточни, че има възможност валутният курс на лева спрямо еврото да се промени.

„Може да няма фиксиран курс, но се запазват всички разпоредби на БНБ. Правителството обяви, че няма да се променя фиксираният курс, но ако няма да се променя – защо променят закона. Една от силните страни на Валутния борд е доверието, курсът на лева няма да се промени. Сега ни казват: „Имайте ни доверие!“, коментира още той. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ