Ана Бърнабич отново е премиер на Сърбия

Ана Бърнабич отново е премиер на Сърбия

Ана Бърнабич отново е премиер на Сърбия

Сръбският парламент назначи ново правителство, което ще трябва да преведе страната през възстановяването от пандемията от новия коронавирус и да я доближи още повече до членството в Европейския съюз.

Начело на кабинета отново застава Ана Бърнабич, която беше премиер и в предишния мандат, предаде „Ройтерс“.

Общо 23 министъра встъпват в длъжност, основната част от тях са от управляващата Сръбска прогресивна партия, не липсват кадри и на съюзниците от Социалистическата партия и Сръбския патриотичен алианс. Одобрението на 250-членния парламент, в който коалицията има огромно мнозинство от 230 депутати, беше формалност. Почти 50% от назначените министри са от женски пол.

В своето обръщение към народните представители Бърнабич подчерта като основен приоритет на правителството ѝ борбата с COVID-19. От началото на пандемията заразените в страната са над 42 хил., като от тях 803-ма са починалите.

Според Международния валутен фонд се очаква икономиката на Сърбия да се свие с 1.5% тази година и да се възстанови през 2021-ва. За целта са планирани допълнителни инвестиции в инфраструктура, въгледобив и енергетика.

Освен това Бърнабич определи кабинета като „проевропейски“, но подчерта че Сърбия ще продължи да балансира между кандидатурата си за присъединяване към ЕС и поддържането на тесни връзки с Китай и Русия.

Ана Бърнабич е първата министър-председателка на страната с хомосексуална ориентация. По време на предишния си мандат заедно с партньорката ѝ Милица Джурджич станаха родители на момченце.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ