Анджей Дуда: Изпращането на МиГ-29 в Украйна е невъзможно

Анджей Дуда: Изпращането на МиГ-29 в Украйна е невъзможно

Анджей Дуда: Изпращането на МиГ-29 в Украйна е невъзможно

Прехвърлянето на изтребители МиГ-29 в Украйна не е възможно, а налагането на зона без полети може да сложи началото на Третата световна война. Това съобщи полският президент Анджей Дуда, след като по-рано през седмицата страната му предложи да изпрати всички самолети от модела в Украйна.

„Прехвърляне на самолети или опит за защита на небето над Украйна от руски бойни самолети, това е решение, което е строго военно и сериозно, защото означава, че самолети на НАТО ще трябва да бъдат изпратени във въздушното пространство на Украйна и би имало конфронтация между самолети на НАТО и руски самолети, а това означава започване на трета световна война“, уточни Дуда в интервю за „Би Би Си“.

Той поясни, че въпреки че са стари, изтребителите са „сериозни“ и все още имат добра бойна способност „не само като защитно оръжие, но и като офанзивно“, затова и решил да ги предостави на Украйна.

Дуда каза, че Русия никога не е искала да е в диалог в Полша. „Русия обича да демонстрира сила, но Русия изпитва уважение само и изключително към силата. Ако някой мисли, че може да договори нещо с Русия, без да демонстрира много ясна сила, която Русия може да почувства, няма да договори нищо с Русия, ще загуби преговорите“, допълни той.

Освен това не изключи възможността Русия да използва химически оръжия, докато Владимир Путин е в „много трудна ситуация“. Според него при такъв сценарий „със сигурност Северноатлантическият алианс ще трябва да седне на масата и наистина да помисли сериозно какво да прави“.

През седмицата Полша предложи да прехвърли изтребителите си МиГ-29 на САЩ за доставка в Украйна, но Пентагонът отхвърли подобни действия. Часове по-късно в Полша пристигна американският вицепрезидент Камала Харис за планирана среща с президента Дуда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ