Ангела Меркел посещава Украйна за последно като канцлер

Ангела Меркел посещава Украйна за последно като канцлер

Ангела Меркел посещава Украйна за последно като канцлер

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Украйна днес, съюзник, който подкрепя в конфликта му с проруските сепаратисти, но разочарова апетита на Берлин за руски газ, пише „Франс прес“.

Тя ще се срещне с президента Володимир Зеленски само два дена след разговорите с Владимир Путин в Москва преди официалното ѝ оттегляне от канцлерския пост следващия месец.

След 16 години на власт германският лидер е ключов помощник на Киев от 2014 г., когато Русия анексира Крим и проруските сепаратисти се отцепиха от Украйна на изток. Меркел бе непоколебима и при преминаването на финалната права от противоречивия руски газопровод до Европа въпреки яростната съпротива на Украйна, САЩ и няколко европейски държави.

„Можете да го наречете прагматичен ход“, каза тази седмица Зеленски и добави, че германският канцлер извършва „много деликатен балансиращ акт“.

Въпреки разногласията за газопровода, Германия е ключов посредник в опитите за разрешаване на продължаващия конфликт в Източна Украйна, отнел живота на над 13 хил. души.

От избухването на боевете именно Меркел надига един от най-силните гласове, обвиняващи Кремъл в подкрепа на сепаратистите – нещо, което Русия отрича. Тя изигра решаваща роля и в постигането на мирните споразумения от Минск през 2015 г., което помогна да се прекратят най-ожесточените сблъсъци.

Визитата на канцлера в Украйна се случва в момент, в който страната се готви да отпразнува 30-годишнината от декларирането на независимостта от Съветския съюз на 24 август 1991 година. В понеделник Киев ще бъде домакин на среща с няколко европейски лидери в търсене на начини за връщането на Крим. Меркел няма да участва.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ