Анкара бясна на Германия и Австрия. Заплашва ЕС с бежанци

Анкара бясна на Германия и Австрия. Заплашва ЕС с бежанци

Анкара бясна на Германия и Австрия. Заплашва ЕС с бежанци

Турското външно министерство излезе с остра официална позиция срещу Германия и Австрия, предаде информационната Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от Фокус.

Поводът са „наблюдаваните неприемливи предизборни кампании на политици в двете държави - насочени против Турция, на базата на блокиране на процеса на присъединяването й към ЕС”.

„Следим с голямо съжаление позорните политически кампании на политически лидери в Германия и Австрия с акцент противопоставяне на Турция и блокиране на нейния преговорен процес с ЕС. За разлика от късогледата гледна точка и подход на политиците от споменатите държави, Турция притежава богати и неизчерпаеми източници. Тя има сигурно бъдеще; вярва в него; има и убеденост, че самата тя може да определи своя път. … Всъщност, съществува тревожна ситуация именно за Европа, особено в реториката на предизборните кампании на споменатите държави. (…) Това е сериозна опасност не само за самата Европа, но и за целия свят. Понеже лавинообразният популизъм, основаващ се на антитурска реторика на т. нар. „номинирани” политици, е контра продуктивен за самото бъдеще на въпросните държави. … Има основателни подозрения също така, че този популистки подход, който отклонява ЕС от неговите учредителни ценности, допълнително ще насърчи разпространението на такива опасни течения в Европа, като ксенофобията, расизма и ислямофобията. (…) Искаме само да напомним на същите тези политици, че по време на бежанската криза те тичаха зад нас. Само и само да спасим ЕС от големия хаос. 

Сега те пренасочват отношенията с Турция в полето на популизма. Това има огромно значение не само за бъдещето на нашите двустранни отношения, но и за тяхната политическа отговорност спрямо гражданите от турски произход, които пребивават в техните страни”, се казва в официална декларация на турското МВнР, цитирана от ДХА.

Турция е и остава кандидат за членство в Европейския съюз, въпреки силната загриженост за правата на човека  и върховенството на закона, заяви междувременно еврокомисарят по външната политика Федерика Могерини. В същото време тя уточни, че отварянето на нови преговорни глави не е на дневен ред, предадоха европейските информационни агенции.  

Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан се срещнаха вчера в Брюксел с външния министър Мевлют Чавушоглу и с министъра по разширяването Юмер Челик. Ден по-рано германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че не вижда Турция като член на ЕС заради чистките, предприети след т.нар. опит за държавен преврат, състоянието на правосъдието и арестите на най-малко 12 германски граждани по политически причини.

Преговорите за членството на Турция в ЕС започнаха през 2005 г., но в момента са в мъртва точка. Много от страните-членки обаче засега не искат официалното им прекратяване заради опасността ЕС да загуби окончателно Турция като ключов партньор в кризата с мигрантите и борбата с тероризма.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ