Анкара отзова посланика си в Австрия

Анкара отзова посланика си в Австрия

Анкара отзова посланика си в Австрия

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отзова посланика на Анкара във Виена, а австрийският посланик бе привикан за обяснения заради кюрдски митинг в австрийската столица.

Турският посланик е върнат за консултации и преразглеждане на отношенията с Австрия, стана ясно от думите на Чавушоглу, цитирани от Ройтерс.

Държавната Анадолска агенция съобщи за митинг в подкрепа на Кюрдската работническа партия, състоял се на 20 август. По нейни данни  присъствали около 500 души, които се обявили против президента Реджеп Ердоган. ПКК е обявена за терористична организация в Турция.

Според „Виенер Цайтунг“ обаче кюрдите протестирали срещу нарушаването на човешките права в Турция и в защита на лидера им Абдулах Йоджалан. Той бе арестуван през 1999 г. и осъден на смърт. (След премахването на смъртното наказание излежава доживотна присъда  в затвора на остров Имралъ в Мраморно море.) Подобен митинг имало и седмица по-рано, но приключил със сблъсъци с турци, живеещи в Австрия.

Напоследък турските и австрийските дипломати си разменят остри изявления. Австрия обвини Турция, че се движи към установяването на диктатура. Анкара отвърна с обвинения за расизъм.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ