Анкета: Партията на Зеленски ще победи с голяма разлика на предсрочните парламентарни избори в Украйна

Анкета: Партията на Зеленски ще победи с голяма разлика на предсрочните  парламентарни избори в Украйна

Анкета: Партията на Зеленски ще победи с голяма разлика на предсрочните парламентарни избори в Украйна

Партията на украинския президент Володимир Зеленски има голяма преднина пред конкурентите си в предсрочните парламентарни избори на 21 юли. Това сочат резултатите от проучване на Киевския международен институт по социология (КМИС), оповестени днес и цитирани от Ройтерс.

Според тях президентската партия "Слуга на народа" може да разчита на 34,4 на сто от гласовете. Това е с 6,5 пункта по-слаб резултат от прогнозния в анкета на друга агенция - "Рейтинг", - но той запазва голяма дистанция в сравнение с очакваните резултати на останалите 15 политически сили.

Проучването на КМИС е осъществено в периода 26 май-7 юни сред 2021 гласоподаватели от всички региони без анексирания към Русия Крим. Около 26 на сто от запитаните са отказали отговор. Анкетата на "Рейтинг" е работена в дните от 29 май до 3 юни.

КМИС установява, че "Опозиционната платформа" е втора с очаквани 8,4 процента, следвана с 5,8 на сто от "Европейска солидарност" (бивш Блок на Петро Порошенко "Солидарност"), партията "Баткившчина" (Отечество) на експремиера Юлия Тимошенко с 5,5 и партията "Голос" с 4 пункта, информира БТА.

Бившият актьор и продуцент Володимир Зеленски победи с голяма разлика Петро Порошенко на балотажа от президентските избори по-рано тази година. Неговата партия не разполага с представители в сегашната Върховна рада и в предизборната кампания сега залага на проевропейски и антикорупционни лозунги. На 21 юли половината от мандатите в 450-местния парламент ще се избират мажоритарно, а другата половина - пропорционално при закрити партийни списъци, отбеляза Ройтерс.

ТАСС цитира същото изследване на КМИС за същия период, но дава съвършено различни резултати - за "Слуга на народа" 48,5 на сто, за "Опозиционната платформа" 11,8, за "Европейска солидарност" 8,1, за "Баткившчина" 7,8 и за "Голос" 5,6 процента

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ