Асен Василев: Март-април догодина ще са най-кризисни за инфлацията у нас

Асен Василев: Март-април догодина ще са най-кризисни за инфлацията у нас

Март или април догодина ще е най-кризисният месец за България по отношение на инфлацията, но очакваното ниво от 5-6% не трябва да е особено притеснително. Това коментира пред Дарик радио вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Той даде "учебникарски съвет" на хората - когато инфлацията тръгва нагоре мнозина се ориентират към дългосрочни активи, стойността на които се вдига - злато, недвижимости, криптовалути.

Разумният дефицит в бюджета за 2022 г. според него е между 3.5 и 4.5 млрд. лева, той ще бъде постигнат, а усилието на кабинета ще е да "бъде свит, доколкото може".

Няма промяна в позицията на управляващите по отношение на плоския данък от 10%. "Ако си събираме парите, те са достатъчни, без да генерираме свръхдефицити", каза Василев.

На въпрос има ли ефект от намалената на 9% ставка на ДДС за някои дейности и услуги - ресторанти, книги, детски храни и памперси, Асен Василев отговори, че крайният потребител не е усетил това намаление, но има известно изсветляване на бизнеса, както и частично изсветляване на доходи, което според него обаче  се дължи основно на отпусканите държавни помощи. Да се прави социална политика през ДДС не е най-доброто решение, допълни той.

Василев потвърди заявените намерения  за редуциране на държавната администрация. Увеличението на заплатите на тези, които ще запазят работата си, ще се получи естествено, тъй като бюджетите няма да бъдат намалявани. Припомняме, че в началото на декември Василев обяви 15% съкращения в държавната администрация още догодина в синхрон с договореното при преговорите за правителство и изчисли, че това означава централната администрация да намалее с 30 хил. души.

Една от първите битки, които според финансовия министър е важно да спечели България през 2022 г., е да стабилизира и отвоюва енергетиката си обратно.

"Нашата енергетика е много закъсняла в прехода към декарбонизация и има тежки проблеми, които трябва да се решат в спешен порядък" посочи Асен Василев. Той допълни, че има спорни решения заради некомпетентност или недобросъвестност, които са вземани във времето и продължават да се вземат и този проблем трябва да бъде изчистен.

Василев бе категоричен, че управляващата коалиция между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" е стабилна, като я сравни с квартетите, за които в класическата музика са написани най-много произведения, а в същото време нямат нужда от диригент.

"Това е достатъчно малко, за да е интересно и да дава гъвкавост на солистите и в същото време достатъчно голямо, за да е устойчиво и пълноценно", каза Василев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ