България

Политика

|

Общество

|

Асен Василев: Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса

Асен Василев: Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса

Драматичната ситуация в електроенергийния сектор се дължи не толкова на повишено потребление или по-малко предлагане на българския пазар, колкото на свързването на българския пазар с международните пазари и изключително голямото ниво на износ, което вдига цените. Това заяви заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по енергетика, предава БТА. 

По този повод вече бяха изплатени компенсации за месеците октомври и ноември, припомни министър Василев. Със свое решение правителството прие допълнителни 450 млн. лева за компенсации от бюджета. Освен това още 410 млн. лева от спестявания в бюджета. Т.е. общо 860 млн. лева. 

"Министерството на финансите е предвидило като бюджетни средства за допълнително подпомагане на бизнеса в периода декември, януари и март. Това са бюджетните средства. Освен това има пари и във Фонда за сигурност на енергийната система, които могат да бъдат използвани. Биха могли да бъдат използвани за подпомагане и свръхпечалбите в държавните енергийни дружества", добави вицепремиерът. 

Според Министерството на финансите схемата трябва да бъде балансирана. "Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса", изтъкна Василев.

По думите му, държавата трябва да поеме това, което е допълнителен риск, но не може напълно да се прехвърли рискът от държавните субекти към държавата. Според Василев, това би било изключително лоша практика и тя води до изкривяване на пазара и до лошо поведение на "играчите на пазара в бъдеще". 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ