Атина и Скопие подписаха за новото име

Атина и Скопие подписаха за новото име

Атина и Скопие подписаха за новото име

Външните министри на Атина и Скопие Никос Кодзияс и Никола Димитров подписаха договора за новото име на Македония в присъствието на премиерите на двете държави Алексис Ципрас и Зоран Заев на брега на Преспанското езеро.

Тази седмица двамата министър-председатели направиха решаваща крачка към преодоляването на дългогодишния спор и се споразумяха за новото име: Република Северна Македония. Сега предстои процедура в Гърция и Македония за одобрение за новото име, припомня БГНЕС.

Документът бе подписан в Псарадес, от гръцката страна на Преспанското езеро, а след това срещата продължава на македонска земя.

Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека от днес нататък пеем радостни песни на Балканите, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас. Ще се срещнем с огромни предизвикателства по пътя ни, но имаме нужда да приложим по ефективен начин двустранните политики. Това са политики, базирани на споделени цели на Балканите за бъдещето на Европейския съюз. Това ще бъде категорично затваряне на една глава на различията в региона, заяви Ципрас.

Той отбеляза, че е голям почитател на балканския фолклор и музика и добави: „Днес пишем една нова песен заедно“. Поемаме първа стъпка към бъдещето. Народите ни имат нужда от това историческо събитие, заяви Ципрас.

"Какъв невероятен, красив ден от историята ни. Нека щастието ни бъде с нас и за напред", започна изказването си министър-председателят на Македония Зоран Заев. Когато имаш вяра, мечта и надежда – можеш да преместваш планини, перифразира Заев мисли на философът Аристотел. С Гърция наистина преместихме планини. Във времена, когато имаше много недоверие, ние сложихме край на един спор, продължил години. Това бяха три десетилетия на несигурност за нашето бъдеще, заяви Заев.

По думите му договорът създава нови приятели: “С Гърция ще бъдем партньори и сътрудници, полагаме основи на пътя за общото ни бъдеще“.
"Имаме задължението да улесним търговските взаимоотношения. Изолацията не носи приходи за никого", обърна се Заев към тези, които са против договора и в двете държави. "Гърците, македонците, европейците са по-силни от страха. Европейското семейство не приема страха. Европа не приема ксенофобията. Горди сме с този договор", заключи македонският премиер.

В края на церемонията Заев подари червената си вратовръзка на Ципрас.
На церемонията присъстваха върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Изявление направи и посредникът от ООН по преговорите Матю Нимиц, който се пошегува, че след подписването на договора очаква много подаръци от Ципрас и Заев. Оказа се, че договорът се подписва именно на рождения ден на Нимиц.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ