Австралийска министърка подаде оставка заради неетични разходи

Австралийска министърка подаде оставка заради неетични разходи

Австралийска министърка подаде оставка заради неетични разходи

Министърката на здравеопазването и спорта в Австралия Сюзън Лей подаде оставка след разкрития, че е пътувала за държавна сметка по частни дела. Тя използвала служебно пътуване, за да търси имот в курорта Голд Кост в Куинсланд.

Премиерът Малкълм Търнбул заяви, че е приел оставката.

"Австралийците имат право да разчитат, че политиците харчат внимателно парите на данъкоплатците и гарантират, че техните служебни разходи са ефективни, а държавните ресурси се използват етично“, заяви премиерът.

Това не е първият подобен скандал в Австралия през последните години. Заради това премиерът реши да създаде независим орган, който наблюдава разходите на парламентаристите.

Сюзън Лей заяви, че не е планирала да купува недвижима собственост в курорта, когато организирала пътуването си през май 2015 г. Междувременно обаче решила да инвестира в имот на стойност 795 хил. австралийски долара (585 хил. американски долара).

Тя подчертава, че се е старала да спазва стриктно правилата и етичните норми, но подава оставка, тъй като скандалът засегнал правителстното и предизвикал раздразнение у обществото.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ