Байдън провел разговори с европейски лидери преди срещата с Путин

Байдън провел разговори с европейски лидери преди срещата с Путин

Байдън провел разговори с европейски лидери преди срещата с Путин

Американският президент Джо Байдън е обсъдил заедно с европейските лидери струпването на руски военни на границата с Украйна, часове преди планираната онлайн среща с Владимир Путин.

Германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Борис Джонсън и италианския Марио Драги, както и френският президент Еманюел Макрон са разговаряли с Байдън, съобщиха от Белия дом.

Заедно те призовават за деескалация на напрежението и са се съгласили, че с дипломация конфликтът в Донбас може да бъде решен, както и че подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Екипите на лидерите продължават да си сътрудничат и да координират действията си по казуса.

Междувременно вчера, навръх деня на армията в Украйна, президентът Володимир Зеленски, обяви, че въоръжените сили на страната са в състояние да се справят с руска атака. За празника бяха показани американски бронирани машини и патрулни лодки.

Днес Байдън и Путин ще проведат виртуална дискусия, на която да засегнат няколко теми, включително Украйна, мигрантския проблем на границата между Полша и Беларус, енергетиката, както и взаимното експулсирание на дипломати от посолствата на САЩ и Русия в Москва и Вашингтон.

Очаква се президентът на САЩ да предупреди, че Русия ще бъде изправена пред тежки икономически санкции, ако предприеме настъпление в Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ