Байдън и Путин ще обсъдят теми от стратегическо значение

Байдън и Путин ще обсъдят теми от стратегическо значение

Байдън и Путин ще обсъдят теми от стратегическо значение

Американският президент Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин ще проведат разговор днес, „за да обсъдят редица теми, включително предстоящи дипломатически ангажименти с Русия“, коментира говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ, Емили Хорн.

Обаждането е поискано от Путин, а Байдън е приел, защото „той вярва, че когато става дума за Русия, няма заместител на прекия диалог лидер-лидер“, предаде CNN.

По думите на Хорн администрацията на Байдън продължава да се ангажира „в обширна дипломация с нашите европейски съюзници и партньори, като се консултираме и координираме за общ подход в отговор на военното натрупване на Русия на границата с Украйна“.

Тя допълни, че самият държавен глава и други хора от администрацията са провели редица консултации със сътрудници, включително от Букурещката деветка, която включва девет европейски държави по източния фланг на НАТО, включително и България.

Освен това Байдън планира да разгледа предстоящите двустранни преговори между САЩ и Русия, които трябва да се проведат на 10 януари. Тесните консултации със съюзници и партньори са „приоритет за администрацията от самото начало“, като Байдън планира да подчертае това и пред Путин.

Предстоящият разговор, насрочен за 22:30 ч. българско време, ще е вторият директен контакт между двамата лидери, докато САЩ опитват да накарат Русия да намали голямото си военно присъствие по границата с Украйна. Около 100 хил. руски войници са разположени там, а служители на американското разузнаване предупредиха Украйна и съюзниците, че Русия може да планира да започне атака през януари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ