Байдън към Ердоган: Ще признаем за геноцид клането на арменци от 1915 година

Байдън към Ердоган: Ще признаем за геноцид клането на арменци от 1915 година

Байдън към Ердоган: Ще признаем за геноцид клането на арменци от 1915 година

Американският държавен глава Джо Байдън е казал на турския си колега Реджеп Ердоган, че САЩ ще признаят клането на арменци от Османската империя през 1915 г. за геноцид. Това съобщиха за CNN източници, запознати със случая.

За този план е станало ясно по време на разговор между президентите, определен като „напрегнат“. Признанието на вековните зверства срещу арменци за геноцид е част от предизборните обещания на Байдън.

Вчера турският посланик в САЩ е посетил Белия дом за среща със Съвета за национална сигурност. Това е първият му насрочен ангажимент със служители от администрацията на новия държавен глава.

Като вицепрезидент Байдън често бе ангажиран с Ердоган и направи 4 посещения до Турция, включително след неуспешен опит за преврат. „Прекарах много време с него. Той е автократ… Той е президент на Турция и много повече. Мисля, че това, което трябва да направим, е да предприемем много различен подход към него сега, когато става ясно, че подкрепяме опозиционното лидерство“, каза през 2020 г. Байдън за „Ню Йорк Таймс“.

На 23 и 24 април 1915 г. властите в Константинопол събират около 250 арменски интелектуалци и лидери, като много от тях в крайна сметка са депортирани или убити. 24 април е известен като Червената неделя и се отбелязва като Ден за възпоменание на геноцида на арменци по целия свят.

Броят на убитите е спорен – калкулациите варират от 300 000 до 2 млн. смъртни случая в периода 1914-1923 година.

Турция, като наследник на Османската империя, признава смъртта на между 300 000 и 500 000 арменци по време на Първата световна война и изразява съжаление за това. Категорично обаче отхвърля класификацията на трагедията като геноцид.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ