Беларус одобри промяна в конституцията, отхвърляща статута на неядрена държава

Беларус одобри промяна в конституцията, отхвърляща статута на неядрена държава

Беларус одобри промяна в конституцията, отхвърляща статута на неядрена държава

Референдум в Беларус, проведен вчера, одобри нова конституция, отхвърляща неядрения статут на страната в момент, в който бившата съветска република се превърна в площадка за нахлуване на руски военни към територията на Украйна, а президентът Владимир Путин нареди поставяне на руските ядрени сили във висока степен на готовност.

Според руската агенция РИА „Новости“, която цитира данни на беларуската избирателна комисия, 65% от гласувалите са подкрепили промените. Решението се счита за прието, ако за него са гласували повече от половината граждани. По предварителни данни над 78% от имащите право на глас са участвали. Планира се окончателните резултати да бъдат съобщени на 3 март.

В резултат на промяната за първи път може да бъдат разположени ядрени оръжия на беларуска земя, след като страната се отказа от тях при разпадането на Съветския съюз, пише „Ройтерс“.

Западът вече заяви, че няма да признае резултатите от референдума, който предизвика антивоенни протести в няколко града. Според „Гардиън“ около 800 души са били задържани.

Масовите протести след проведен вот не са чужди за Лукашенко, след като преизбирането му за шести мандат през 2020 г. отприщи недоволство, продължило с месеци, а основният му опонент Светлана Тихановска каза, че изборите са подправени.

След като пусна бюлетината си в урната вчера, Лукашенко коментира, че от Украйна са доставяни оръжия на радикали в Беларус. Каза и че конфликтът в страната е само началото. „Ако продължи така, ще видим ужасни неща. Няма да се скрие в нито един бункер, бил той американски или който и да е друг. Днес трябва да спрем войната. Дори не бих го нарекъл „война“ в момента. Все още е конфликт“, каза Лукашенко, цитиран от официалната страница на президентството на Беларус.

Високопоставен служител от американското разузнаване заяви, цитиран от „Асошиейтед Прес“, че се очаква страната да изпрати свои военни в Украйна, след като досега ромагаше на Русия с предоставяне на територията си, за да нахлуят руските военни и от север.

Днес, на територията на Беларус предстои среща на делегати на Русия и Украйна, които трябва да се срещнат около река Припят и в този час вероятно вече разговарят за условията за евентуално прекратяване на огъня.

Европейският съюз предупреди, че Беларус може да започне да разполага с руски ядрени оръжия след „много опасното“ решение на неделния референдум. „Знаем какво означава Беларус да бъде ядрен. Това означава, че Русия ще постави ядрени оръжия в Беларус и това е много опасен път“, каза върховният представител на ЕС по външната политика, Жозеп Борел, цитиран от „Гардиън“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ