Берлускони ще подкрепи президентското предложение за изход от политическата криза в Италия

Берлускони ще подкрепи президентското предложение за изход от политическата криза в Италия

Партията на бившия премиер Силвио Берлускони - Форца Италия, е готова да подкрепи президента Серджо Матарела и предложенията му за изход от политическата криза. Това съобщи днес телевизия "РАИ нюз 24", като се позова на източници, близки до политика, предаде ТАСС.

Берлускони се обяви в подкрепа на Матарела, след като юристът Джузепе Конте отказа да оглави коалиционно правителство на Движението "5 звезди" и Лигата заради несъгласието на президента да приеме номинирания от него кандидат за поста министър на икономиката, предава БТА.

"На първо място трябва да се спазват интересите на италианските вложители, както каза президентът", коментира Берлускони. Предложението на политически партии, включително Движението "5 звезди" и Лигата, за импийчмънт на Матарела поради държавна измяна според Берлускони е "безотговорно".

Матарела вика днес на разговор бившия висш служител на Международния валутен фонд Карло Котарели и това породи предположения, че той ще получи предложение да състави техническо правителство.

Матарела каза, че скоро ще вземе решение за свикване на предсрочни избори, като вземе предвид изискванията на политическите сили и се консултира с парламента.

Председателката на горната парламентарна камара Мария Елизабета Алберти Казелати, една от най-близките съратнички на Берлускони, прогнозира, че бъдещите избори ще се състоят най-рано през октомври. Според нея преди вота парламентът трябва да промени изборното законодателство.

Политическата криза в Италия след провала на опитите да се формира "правителство на промените" е държавен преврат, провеждан под натиск от ЕС. Това мнение изрази днес ръководителката на френската партия Национален фронт Марин Льо Пен.

"Европейският съюз и финансовите пазари за пореден път конфискуват демокрацията. Онова, което става в Италия, е държавен преврат, нападение срещу италианския народ от страна на нелегитимни институции. На фона на подобно отричане на демокрацията в цяла Европа нараства народният гняв!", написа тя в Туитър.

По-рано Льо Пен неведнъж е подкрепяла партиите Движение "5 звезди" и Лигата, идеологически близки до Националния фронт, отбелязва ТАСС. По думите й победата на тези политически сили в Италия е отворила "страхотни перспективи" за национално ориентираните партии в цяла Европа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Експерт от Харвард за мита, който пречи на хората да бъдат щастливи
Денят в цифри
Ричард Брансън за двете най-важни думи, които всички успешни лидери казват
Почина и младата жена, която беше с 85 % изгаряния след взривовете в Елин Пелин
Франция арестува за шпионаж популярен руски шеф-готвач, издал се сам при престой в България
Тръмп предсказва заплаха от Трета световна война, ако Харис спечели изборите, връща се в града на стрелбата
Страните от Г-20 съгласни за промяна в облагане на свръхбогатите, но по-нататък
Астронавтите от капсулата „Starliner“ остават космически заложници, НАСА каза, че не знае кога ще може да ги върне