Отведоха за разпит зам.-министър от екоминистерството (видео)

Отведоха за разпит зам.-министър от екоминистерството (видео)

Отведоха за разпит зам.-министър от екоминистерството (видео)

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков бе изведен от полицаи от сградата на ресорното министерство преди минути. Спецпрокуратурата и ДАНС извършваха акция във ведомството от 10 часа сутринта. На този етап няма официална информация за повода за акцията, но се смята че е свързана с разследването за внос на отпадъци от чужбина, което започна през януари когато бяха намерени тонове боклуци от Италия в различни депа в страната.

На излизане от министерството, малко преди да бъде качен в полицейски автомобил, зам.-министър Живков заяви репортери, че не е арестуван, а съдейства на разследването на полицията, ДАНС и прокуратурата. "След  водите, темата е отпадъците - рециклиране, изгаряне. Досъдебно производство има по случая", обясни Живков. По думите му той отговаря от 2 месеца за отпадъците и ще направи всичко необходимо да съдейства на разследващите органи. Днешното извеждане на Живков и изявленията му повтарят ситуацията със задържането на бившия министър на екологията Нено Димов. В първите дни на януари, по същия начин той беше изведен от полиция от министерството след спецакция във ведомството заради причините, довели до водния режим на Перник. Тогава Димов също заяви, че не е задържан, а просто ще даде показания, за да съдейства на разследването. Впоследствие му бяха повдигнати обвинения в безстопанственост, довела до воднага криза в Перник. Димов прекара близо три месеца и половина в следствения арест, след което бе освободен под домашен арест.  

Специализирана операция се провежда и в Ботевград. По първоначална информация разследващи са влезли в дома на заместник-министъра в града. Той беше кмет на Правец два мандата, а след това беше и областен управител на София. Работил е по инфраструктурни ВиК проекти.

Паралелно тече операция на специализираната прокуратура в офиси и жилища на бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, по първи неофициални информации тя е свързана с акцията в екоминистерството.

Жандармерия е влязла в административната сграда на „Приста ойл“ на ул.“Борисова“, където се намира и почетното консулство на Украйна, и в къщата, собственост на бизнесмена Пламен Бобоков, съобщава в. "24 часа".

Смята се, че разследването е за внос на отпадъци от чужбина, което започна през януари, когато бяха намерени тонове боклуци от Италия в различни депа в страната.

Бизнесът на братя Бобокови е в две основни направления - производство на масла чрез “Приста ойл” и производство на акумулатори в “Монбат”. Собственици са и на завода "Верила лубрикантс" до София.

Бобокови притежават заводи за производство на масла в Турция и Узбекистан, както и малка рафинерия за преработка на масла в Украйна. Имат и бизнес с рециклиране на отпадъци у нас и в Узбекистан, както и малка рафинерия за преработка на масла в Украйна

По публикацията работи Цветелин Димитров

[[{"fid":"354652","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ