Без деца в рекламите на нездравословни или ГМО храни

Без деца в рекламите на нездравословни или ГМО храни

Без деца в рекламите на нездравословни или ГМО храни

Депутатите решиха деца да не могат да участват в реклами на ГМО продукти и храни и напитки, съдържащи мазнини, трансмастни киселини, сол (натрий) и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене. Това е записано в Закона за храните, който днес се обсъжда на второ четене в пленарната зала. 

Законопроектът, внесен от Министерски съвет, цели да гарантира защитата на здравето и интересите на потребителите, както и да осигури прилагането на правото на Европейския съюз и на националните мерки в областта на храните за намаляване на сивия сектор при производството, преработката и дистрибуцията на храни.

Новите текстове въвеждат и стриктни процедури за регистрация на обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни. Идеята е да се облекчат регулаторните режими, както и да се намали административната тежест върху гражданите и бизнеса, пишат вносителите в мотивите си. 

Предвидено е създаването на публичен национален регистър на всички обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни, който Българската агенция по безопасност на храните ще поддържа на интернет страницата си. Същият регистър ще има и за бутилираните минерални и изворни води. 

Информацията на храните на етикета ще бъде задължително на български език и няма да се допуска допълнително облепване на етикетиран продукт с информация, различна от първоначалната.

За първи път се регламентират изискванията за търговия с храни от разстояние. Въвежда се регистрация на превозните средства за транспортиране на храни от животински произход, както и такива от неживотински произход като брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ