Мерки, но не съвсем за църковните служби по Великденските празници

Мерки, но не съвсем за църковните служби по Великденските празници

Мерки, но не съвсем за църковните служби по Великденските празници

Премиерът отиде на крака в Синодалната палата днес за среща със Светия клир, за да стигнат до общо решение по деликатния въпрос за църковните служби по време на Великденските празници. България е единствената към момента на Балканите, която не е въвела строги ограничения и в това отношение. Дори Ватиканът отмени участнието на поклоници във всички богослужения по време на Страстната седмица и самият Великден.

Гърция, която също отбелязва Възкресение по източно-православния календар вече обяви, че службите ще се извършват при закрити врата. Румъния отмени поклонението за Цветница и също излезе с решение, че литургията за Великден ще е без миряни. 

У нас обаче църквите ще останат отворени, службите ще се проведат при определени санитарни мерки, а премиерът отправи молба на тях да отидат само тези, за които е най-належащо. "Отците ми казаха, че има такива вярващи, за които да бъдат на служба е по-важно, отколкото дали ще бъдат на респиратор", каза той и пак призова да няма масово струпване. 

Договорена компромисна мярка е да не се раздава върба за Цветница. Освен това Светия Синод е взел решение да бъдат спестени парите, които отиват за полета до Ерусалим за Благодатния огън и вместо това те да бъдат насочени за нуждите на борбата с коронавируса. За Великден ще се използва запазан в диоцеза на Българската православна църква Благодатен огън от миналата година.  „Ние по места ще си вземем от Благодатния огън там, където той е запазен. Догодина, дай Боже, вече нищо подобно да няма и се надяваме наша делегация отново да отиде до Тел Авив и да вземе огъня, както сме правили много години“, заяви Негово високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. 

На Разпети петък все пак ще се спази традицията за минаването под масата с плащаницата на Исус, само че в леко карантинен вариант - на входа на църквата  плащаницата ще се държи от четирима богослужещи на такова разстояние, че миряните да минават свободно под нея, вместо да минават под маса. Свещениците заедно с полицията ще направят план за всяка църква, за да се гарантира сигурността на вярващите. БНТ ще предава на живо всички богослужения за Цветница и Великден, за да може да се гледат литургиите. 

Според Светия Синод най-важно е да се проведат литургиите, което тази година ще бъде спазено. Така ще бъде и на службата на Великден, но на открито. Причината, хората се събирали масово в първия половин час от службата, а след това в църквите оставали по-малко хора. Служителите на храмовете ще носят предпазни средства. Освен това, в храмовете постоянно се дезинфекцират иконите, на входа се слага изтривалка с дезинфектант. Има препоръка богомолците да влизат с маски и да са на безопасно разстояние. 

"В трудни моменти човек показва какво има наистина вътре в него. Благодарни сме на г-н премиера за това, че се старае всячески да се бори с тази пандемия и, че се старае да спазва и традициите на християнска православна България, защото самият той има в себе си вяра в Бога. Ние сме една от държавите с най-малко заболели по света, услугата е на тези, които ръководят България и тяхната вяра в Бога", заяви Негово високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. 

"Имам уверението на всички владици, че по празниците всички карантинни мерки ще се вземат. Много то тях са си осигурили големи количества маски. Аз не съм духовно лице и мога да призова българите да не отиват в църквите. Владиците ми казаха, че има много хора, които са унили, отчаяни. Има хиляди, които отиват заради традицията – тях мога да ги призова да не отиват. Камбаните ще бият, те са ни спасили и от робството. Упованието и силата на народа са много важни. На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма", каза премиерът.   

На 30 април ще стане ясно какви ще са мерките за парада на 6 май.

"Колкото по-дисциплинирани ставаме, толкова повече ще разхлабваме мерките, където по пазарите няма ред – ще бъдат затворени. Умоляваме да се спазва ред и изведнъж се накачурват всички все едно ще свършат ябълките. Ще спрем пазарите, докато не се направи ред, какъвто е в магазините", каза още Бойко Борисов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ