Бивш руски разузнавач вероятно е отровен във Великобритания

Бивш руски разузнавач вероятно е отровен във Великобритания

Бивш руски разузнавач вероятно е отровен във Великобритания

Бивш офицер от руското ГРУ вероятно е било отровен с неизвестно вещество в английския град Солсбъри, съобщи Би Би Си.

66-годишният Сергей Скрипал, осъден за държавна измяна в Русия, и млада жена са откарани в болница и лекарите се борят за живота им.

Двамата са намерени на пейка в търговски център. Минувачи първо смятали, че са много пияни или дрогирани. Жената била в безсъзнание, а мъжът не бил на себе си, размахвал хаотично ръце с блуждаещ поглед. Когато в 16,15 пристигнала полицията, той също вече бил в безсъзнание. Медицински хеликоптер откарал единия пострадал.

Търговският център и няколко района на града бяха отцепени и дезинфектирани по-късно от специалисти в костюми за химическа защита. Приемното отделение на болницата беше затворено, но по-късно отново започна да приема.

Скрипал получи убежище във Великобритания през 2010 г.

Съседи разказват пред руската секция на Би Би Си, че полицията е пристигнала в дома на руснака вчера следобед. Те го описват като приветлив човек. Съпругата му починала преди няколко години.

Засега няма официални съобщения за състоянието на двамата, но случилото се напомня неизбежно за отравянето на бившия офицер от ФСБ Александър Литвиненко през 2006 г. с изотоп на радиоактивния полоний.

Сергей Скрипал е дългогодишен служител на руското разузнаване, преди да подаде оставка с чин полковник. След това работи няколко години в руското външно министерство. През декември 2004 г. е арестуван по обвинение за сътрудничество на британското разузнаване. Следствието стига до извода, че е бил вербуван още през 1995 г. и че и след напускането си е предавал секретни данни, които получавал от бивши колеги.

Скрипал се признава за виновен и през 2006 г. военният съд го осъжда на 13 години затвор в колония със строг режим и му отнема всички звания.

През 2010 е разменен заедно с още трима осъдени за държавна измяна срещу заловените в голямата шпионска афера в САЩ руски разузнавачи, сред които ген.-майор Михаил Весенков и Анна Чапман.

Руската шпионска мрежа бе разобличена благодарение на друг бивш полковник, шеф на нелегалното разузнаване „Управление С“, след бягството му в САЩ – Александър Потеев. През 2011 г. Потеев е осъден задочно на 25 години затвор. През 2016 г. медиите съобщиха, че е починал в САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ