Борисов: България е оставена сама пред мигрантската вълна

Борисов: България е оставена сама пред мигрантската вълна

Премиерът Бойко Борисов предупреждава в интервю за „Франкфурт Алгемайне Цайтунг“ за нова мигрантска вълна, ако спогодбата между ЕС и Турция от март се провали.

Борисов ще се срещне с турския премиер Бинали Йълдъръм по негова покана в Истанбул днес.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган още миналата година заплаши, че може да ,,наводни‘‘ Европа с мигранти, казва Борисов пред германското издание. Той отново заявява, че се страхува от случващото се в Турция.

Понастоящем е „модерно“ за някои политици да се представят като „смели герои“, които с танкове и самолети се включват към войната (...) Този, който постянно дрънчи със сабята, трябва все някога и да посегне с нея“, коментира той. Пред премиера на българското правителство стои въпросът какво ще направи някой, който заплашва Европа с мигранти, ако Европа наруши споразумението: „Той трябва да изпълни заплахата си“.

Последиците от едно такова развитие ще бъдат фатални, смята Борисов. Той призова Европейския съюз да подпомогне най-бедния си член – България, при осигуряването на защитата по границата с Турция.

Към момента България практически е изоставена “сама“, казва Борисов. И добавя: „Аз не знам още колко дълго ще успеем да удържим мигрантския настиск по нашите граници. Борисов защитава решението на българската граница да бъде построена стена. „Това ни позволява изобщо да имаме шанс да опазим няколкостотин километровата европейска граница с Турция. Турция трябва да знае,  че ние не сме изоставени сами на себе си, казва премиерът. 

Борисов и Йълдъръм ще обсъдят днес в Истанбул механизъм за двустранно сътрудничество срещу наплива от имигранти по общата граница. Той е и сред чуждестранните лидери, поканени от Анкара на тържественото откриване на третия мост над Босфора.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ