Борисов: България не може да приема мигранти със стара дата

Борисов: България не може да приема мигранти със стара дата

България не може да приема мигранти със стара дата, заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с медийни публикации, според които германският канцлер Ангела Меркел се е споразумяла с 14 държави от Европейския съюз за бързо връщане на част от търсещите убежище.

В материал на ДПА се казва, че Меркел е обявила споразумението в писмо до сестринската партия Християндемократичен съюз в Бавария, както и до коалиционния си партньор - Социалдемократическата партия, след срещата на високо равнище в Брюксел.

Канцлерът търси решение на противопоставянето с вътрешния си министър Хорст Зеехофер, довело до политическа криза в Германия.

Пред журналисти Борисов посочи, че всяка държава трябва да носи отговорност за границата си, предаде Дарик.

"Винаги съм казвал, че Германия е моторът на Европа. Последното десетилетие канцлерът на Германия Ангела Меркел е допринесла за просперитета на цяла Европа. Ние сме били винаги най-солидарни, но аз солидарността я разбирам по друг начин - всяка външна на ЕС държава да носи отговорността за границите си", каза Борисов.

"Когато дойде бежанската вълна всички бяха неподготвени, но две правителства на България направиха над 230-240 км защитно съоръжение на границата, инвестирахме в полиция и жандармерия, пратихме и армията на границата, получихме и финансова помощ от ЕС и можем да кажем, че миграционния натиск е сведен до нула", заяви премиерът.

"Дадохме и добър пример със Срещата на Върха във Варна между ЕС и турския президент Реджеп Ердоган", добави той. "Така че усилията на България за пазене на границата, плюс работещото споразумение с Турция гарантираха границата на ЕС - това е солидарността", обобщи Борисов.

От 2015 г. до петък вечерта ние сме защитавали една и съща позиция, работеща според мен за всички в ЕС. А тя е едновременно да се задействат три мерки. Те са осигуряване на външните граници на ЕС; да се преговаря с държави извън Европа за т.нар. хотспот-ове, където да се разделят бягащите от войната от икономическите имигранти. И трето - да се говори за вторичното преразпределение за влезлите вече законно имигранти, коментира министър-председателят.

Борисов посочи още, че е предложил да се спре достъпа на емигранти до ЕС, докато се решат спокойно всички проблеми.

"Неслучайно всички ни дават за пример, затова казах на останалите да направят същото - да си пазят границите, за да гарантираме на европейците сигурност. Много съм европеец, но на първо място са ми българите", акцентира Бойко Борисов.

Ако някой има нужда от тези емигранти и ги заяви, да ги вземе, ако не - защо ние трябва да бъдем наказани, каза Борисов, цитиран от БТА. Парите не са проблем - биха дали милиарди на този, който се съгласи да ги вземе. Проблем е политическата криза в Европа на тази тема, каза Борисов. Видяхме в колко държави дойдоха на власт хора, които категорично казват, че не искат тези имигранти, допълни той. Не мога да си позволя да поема този дългосрочен риск с възможни тежки последици, посочи Борисов. Винаги съм се прекланял пред хуманността на Ангела Меркел, защото тя пое тежестта на всички. И на Виктор Орбан публично съм казвал че през България са минали 60 хиляди души - 20 хиляди по времето на БСП и 40 хиляди по наше време. През Унгария сигурно са минали двойно повече и Германия ги взе, каза Борисов.

ЕС още не платил е на Турция парите по споразумението за бежанците и сега те ги държат само на добра воля към България, каза още премиерът. Неслучайно всички ни дават за пример, затова казах на останалите да направят същото - да си пазят границите за да гарантираме на европейците сигурност. Много съм европеец, но на първо място са ми българите, добави той. Мисля, че трябва да се намери общоевропейско решение, защото не става дума за нелегалните емигранти, а за тези, които официално са дошли на границата и са регистрирани. Тук са регистрирани така 700 души. Затова и написахме че страните могат да приемат тези емигранти доброволно и държим на тази позиция. Тя отчита и мнението на много от страните - като тези от Вишеградската четворка и Балканските държави, посочи Борисов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ