Борисов: Надявам се до година, година и нещо да отпаднат визите за САЩ

Борисов: Надявам се до година, година и нещо да отпаднат визите за САЩ

Борисов: Надявам се до година, година и нещо да отпаднат визите за САЩ

Надявам се до година, година и нещо да приключим темата с отпадането на визи за САЩ. Това заяви премиерът на България Бойко Борисов по време на Първата сесия на Стратегическия диалог България – САЩ.

"С 36% се е вдигнал стокооборота между България и САЩ. Вече е милиарди. За първи път въпроса за визите и отпадането им беше поставен от Тръмп. В момента сме под 10% по отказ на визите. С Канада сме в безвизов режим. Това е допълнително предимство за отпадане на визите за САЩ. Да се надяваме, че в рамките на година, година и нещо ще приключим тази тема", обясни Борисов.

Конфликтът в Близкия изток

По отношение със ситуацията в Близкия изток Борисов обясни, че Иран, Ирак и Сирия са в непосредствена близост до България. "Като се има предвид, че Турция са в санкции, това е един много сложен регион"... "Ние никога в България не сме водили политика срещу някоя друга държава. Работили сме близко и със Сирия, и с Ирак, и с Иран. Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток", допълни той.

Природен газ

По отношение на енергийната сигурност, Борисов обясни, че за първи път с президента Тръмп са били ясни и мисли, че към ден днешен се придържаме към това България да поддържа икономическия си интерес. "България се върна на газовата карта", каза премиерът.

Във връзка с конфликта в Украйна и отношението му към газоразпределението, Борисов обясни: "Да, ние бяхме лоялни, но това не значи, че България трябва да излезе от стратегическото си място на газоразпределител".

И уточни, че за миналата година сме ползвали около 400 млн. тона втечнен газ от Гърция. "Ще закупим 20% от акциите на терминала за втечнен газ. В края на януари ще се опитаме директно с американски компании да постигнем цени, много по-изгодни за българите", каза още той.

И подчерта, че Балкански поток не е продължение на Турски поток. "България изгражда своя собствена газопреносна система, за да може да пренася газ във всички посоки с американски компресори", заяви категорично министър-председателят.

Енергетика

"Що се касае до АЕЦ "Белене" съм благодарен на Тръмп, че на фона на Зелената сделка, която приехме в Европейския съвет, колко е важно България отново да развие своята ядрена енергетика. Имали сме 6 реактора, сега имаме 2, които ще работят още 10 години", поясни той.

По думите му в момента в Министерството на енергетиката се провеждат конкурсите, за да може да бъде извършена процедурата по най-прозрачния начин. 

Северна Македония

"България направи огромни усилия и с подписването на договора за добросъседство. Това беше далновидна наша политика, която за радост се подкрепя и е в стратегията на САЩ. Западните Балкани – всички помнят войната в Косово. Диалогът трябва да продължи с усилията на всички нас", каза в заключение Борисов.

Автор: Цветелин Димитров

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ