Борисов: Няма да има следващо правителство, независимо от резултатите

Борисов: Няма да има следващо правителство, независимо от резултатите

Борисов: Няма да има следващо правителство, независимо от резултатите

„Винаги, когато влагам пари на данъкоплатците, показвам къде са отишли. Над 100 млн. вложихме за избори. Демокрацията е скъпо начинание. Още повече, че ги проведохме в пандемия и под зоркия поглед на наблюдатели от всички организации, които казаха, че са били честни. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на брифинг ГЕРБ.

По думите му партиите са длъжни да направят необходимо, за да има стабилно управление.

„Има държави, към които ние се стремим, със 7-8 партийни правителства. Има държави като Белгия, които правят правителство по 1-2 години. Разбира се, там я няма тази глупост, която тук, със служебното правителство, защото те вярват на демокрацията и на политическите партии и на избора на съответния народ“, коментира Борисов.

„Преди изборите политическите партии имат своите програми, тактика на действие. Това е нормално за демокрацията. Именно защото демокрацията е скъпо нещо, след това политическите партии са длъжни заради всички стотици милиони, които се дават за избори, да направят необходимото да има стабилно управление“, каза още Борисов, като благодари на избирателите, че ГЕРБ отново е първа политическа сила.

Премиерът в оставка заяви още, че коментаторите, които твърдят, че българите са отнели от ГЕРБ, не са прави.

„Не знам как вторият има 250 000 гласа по-малко от първия. Тези, които се нарекоха Отровното трио, казват, че ГЕРБ били токсични. БСП не е ли токсична, като никой не иска да работи с нея? Ако се оказва, че ще й дадат мандата и тя го върне? ДПС не е ли токсична, че никой не иска да работи с нея? „Да, България“ не е ли токсична, че никой не иска да работи с нея? Малко да си мерим думите и да зачитаме начина, по който ни е подредил българският народ при едни честни избори“, каза той.

Според него няма да има и следващо правителство, независимо от резултатите, защото партиите се държат безотговорно.

Той заяви, че „целта е служебното правителство на кандидат-президента Радев да продължи месеци наред.“

„Те не смятаха да правят правителство. Те избягаха от отговорност. Те харчат парите на данъкоплатците в безсмислени упражнения.“, коментира Борисов, като добави, че мнозинството в парламента е проформа и цели да обслужи Румен Радев.

Той осъди изказването на Корнелия Нинова, в което тя призова за по-бързо връщане на мандата, „защото продължава управлението на Борисов”.

„Повече от 1 месец мина, господа. Да си бяхте направили правителство, било то и проформа, както ви е проформа мнозинството в парламента. И то е само за да обслужи кандидат-президента Радев. Неслучайно се хванаха не с Щаб, как да се борят с пандемията. Не случайно не приеха мажоритарния избор, а сложиха думичка отпред, че ще има при редовни парламентарни избори мажоритарен вот. Това означава, че следващото правителство трябва да има пълен мандат“, допълни той.

Според него ще е трудно правителство да изкара пълния си мандат при настоящите взаимоотношения на политическите субекти в България.

„При този насипен парламент кога ще има пълен манда ? И тук хвърлиха прав в очите на хората, че някога би имало. Ние предложихме и имаме гласовете да веднага. Сега да се приеме“, подчерта премиерът в оставка.

По думите му целта на промените в Изборния кодекс е била една - ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент.

„Само да напомня, ние само подкрепихме председателя на ЦИК. В тази ЦИК по време на изборите ГЕРБ беше малцинство, защото там бяха представители на БСП, ДПС, „Да, България“, защото им дойде много добре да се възползват от възможността, когато не бяха парламентарно представена партия, да имат членове на ЦИК, защото ние като демократи вкарахме и тези партии, които имат евродепутати. Сега ВМРО изпаднаха под 4-процентовата бариера, и те веднага побързаха да закрият възможността да има член на ЦИК на партиите, които имат евродепутати. Те се възползваха. Просто да покажем какви демократи са“, коментира Борисов.

От ГЕРБ няма да обжалват промените в Избирателния кодекс пред Конституционния съд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ