Борисов от Аушвиц за "един от най-мрачните епизоди в човешката история"

Борисов от Аушвиц за един от най-мрачните епизоди в човешката история

Борисов от Аушвиц за "един от най-мрачните епизоди в човешката история"

Днес възпоменаваме един от най-мрачните епизоди в човешката история. Това написа министър-председателят на България Бойко Борисов в личния си профил във Facebook във връзка с церемонията по повод 75-тата годишнина от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц- Биркенау.

По-рано днес премиерът пристигна в Полша, където присъства на Възпоменателното честване пред "Портата на смъртта" в Аушвиц-Биркенау и където с държавни лидери от цял свят и ръководители на международни организации почитат паметта на жертвите.

"Днес отбелязваме Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста. Дълбоко скърбим за милионите невинни жертви и тяхното страдание. Един от най-мрачните епизоди в човешката история – Втората световна война, ще се запомни и с героичното дело на българския народ, който спасява над 48 000 свои сънародници-евреи, като не ги предава на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери. Трябва да се поучим от уроците на миналото и никога да не допускаме паметта за Холокоста да бъде изтрита или подменяна. Днес с държавни лидери от цял свят сме в бившия концлагер Аушвиц-Биркенау, където за пореден път ще отправим силно послание, че спазването на човешките права е задължително условие за мир и напредък и не подлежи на политически компромис", пише още Борисов.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ