Борисов отказа среща с президента на Македония

Борисов отказа среща с президента на Македония

Премиерът Бойко Борисов е отказал срещата си с македонския президент Георге Иванов, която е планирана за утре сутрин. Иванов ще се срещне днес с президента Румен Радев. Причината за отказа на срещата е „абсолютно арогантното поведение на Георге Иванов вчера по отношение на постигнатото споразумение за името в спора между Гърция и Македония”, се посочва в позиция на Министерски съвет.

„Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Р Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос”, се казва още в позицията на Министерски съвет.

Вчера в обръщение към нацията Георге Иванов заяви, че няма да подкрепи и подпише „такова вредно споразумение” за името. Иванов заяви, че споразумението е „единствено в историята на човечеството” и за него е неприемливо и недостойно. Държавният глава каза, че процесът на преговори е воден безотговорно и непрозрачно, а правителството не е намерило сили за изграждане на единна позиция и консенсус.

Припомняме, че премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас се споразумяха официалното име на западната ни съседка да бъде Република Северна Македония.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Експерт от Харвард за мита, който пречи на хората да бъдат щастливи
Денят в цифри
Ричард Брансън за двете най-важни думи, които всички успешни лидери казват
Почина и младата жена, която беше с 85 % изгаряния след взривовете в Елин Пелин
Франция арестува за шпионаж популярен руски шеф-готвач, издал се сам при престой в България
Тръмп предсказва заплаха от Трета световна война, ако Харис спечели изборите, връща се в града на стрелбата
Астронавтите от капсулата „Starliner“ остават космически заложници, НАСА каза, че не знае кога ще може да ги върне
Страните от Г-20 съгласни за промяна в облагане на свръхбогатите, но по-нататък