Борисов: При евентуална война ракетите на Русия ще са насочени към България

Борисов: При евентуална война ракетите на Русия ще са насочени към България

Русия се сочи като основна заплаха за НАТО във всички изказвания на Столтенберг, на всички стратези, на всички срещи на върха. Другата заплаха е от Северна Корея, заяви в ефира на bTV премиерът Бойко Борисов.

„Пази Боже, да стане война. Затова аз не допуснах за флотилията в Черно море и понесох доста упреци от колегите в НАТО. Казах - сухопътни операции, да, но вкараме ли в Черно море големи военни кораби, почнем ли с подводници, то ще заври накрая. Но в доктрината ни, ако стане война, ние ще се бием на страната на НАТО, а руските ракети ще са насочени към България”, предупреди Борисов, който обаче подчерта, че страната ни държи на прагматичните отношения с Русия.

„Даже говорих с гръцкия премиер Алексис Ципрас догодина, когато поемем председателството, да се постави и въпроса за падане на санкциите срещу Русия. България има голям интерес руските туристи да ни посещават, както и от руски газ за газовия хъб „Балкан”, посочи Борисов.

Премиерът и разкри, че в страната тече мащабна операция на МВР срещу сериозна група.

„Тя е сериозна група, доста време я наблюдават. Добра е реализацията. Доказателства според мен достатъчно събраха. Днес имат да досъберат. Утре, вторник, ще я оповестят”, заяви Борисов.

По думите му групата се е занимавала с всичко, което може да ни мине през ума. „МВР и Прокуратурата работиха доста по тази тема и заслужават утре да си я обявят и да разкажа, защото действително има още малко да се доподредят нещата в документацията, за да не се издъни делото. Мисля, че се справиха много добре. Много сериозна група”, добави той.

Борисов коментира и случая с отвлечения Адриан Златков. „Когато има такива тежки престъпления, присъдите трябва да се излежават и да бъдат максимално строги. Единственото, което стои пред хората, които ръководят операциите е да изберат доколко и как да се приближат до извършителите”, подчерта премиерът.

По думите му, ако на човек му е отвлечено детето, единственото което го интересува, е не дали МВР ще е успешно в разкриването, а дали ще може да си го прибере вкъщи. Той добави, че именно момента на предаването на откупи е този, в който полицията е най-близо до извършителите и изкушението за оперативните служители е много голям, но една грешка може да бъде фатална.

„В демокрацията всеки има право да мисли, да прави и да се бори. Това с кадрите отвън сме го слушали. Това е сигурно пети път – спомням си „Новото време”, Лондонския клуб, кой ли не, пък и ние доста сме докарали отвън. Успех му пожелавам”, каза Борисов във връзка със заявката на Слави Трифонов да влезе в политиката.

На твърденията на Трифонов, че има некачествени хора във властта Бойко Борисов отвърна, че по същия начин може да заяви, че има некачествени хора и в шоуто му. „Демокрацията е това – който иска да го гледа – си го гледа. Който иска да гледа нас, гледа нас. Няма да се месим в избора на хората. Има толкова телевизионни канали – като не ти харесва нещо, превключваш и гледаш друго. в ГЕРБ има около 3000-4000 души. Ще му дам, на уважавания от мен г- Трифонов една химикалка да избори трима и да се подпише под тях, че няма да го издънят. Не 3000 – толкова му трябват, ако иска партията му. От тези 3000 със сигурност ще го издънят 30, което е малък процент. Статистическата грешка дава, че поне 5% на 3000 са проблемни”, каза премиерът.

Той засегна темата и с „Дунарит”. По думите му зад скандала не стои сянката на Делян Пеевски, „уверявам ви, че в никакъв случай заводът няма да отиде при него”.

 „Отнасям се с уважение към всеки. Когато бяха големите стачки във ВМЗ-Сопот и военните заводи не работеха, хиляди хора бяха без работа и стояха пред завода и аз ходих там да се срещам с тях. Положих огромни усилия да се съживи военната индустрия и тя в момента работи на обороти, които може би в най-добрите си години на социализма не е работила. Тогава се молех на оръжейните фирми да помогнат за държавните предприятия. Не ме интересува нито „Емко“, нито… Държавата има ангажимент към това държавните ѝ заводи да работят. Не може държавните заводи и държавната фирма да работят изцяло за посредници. Защо между държавната фирма ВМЗ и тази в Сърбия, която произвежда барут, не се е сключил директен договор? Защо ни е посредник, който вдигна цената?”, попита премиерът.

По думите му „Дунарит” работи, изнася си продукцията и си плаща задълженията и никой не го закача. „Не искам и да знам кой му е собственикът. Нито Цветан Василев, нито Делян Пеевски ме интересуват. Интересува ме държавната „Кинтекс” да докарва договори, защото десетки хора работят там. Опитът да ми пришият Делян Пеевски е опорната точка на Христо Иванов. Тя си е от много отдавна и на една група, която аз предупредих преди месец-месец и половина, че това ще е опорната им точка”, допълни Борисов.

 Той подчерта, че са направили всичко необходимо за осигуряване на по-високи заплати във военната индустрия, максимум поръчки и премахване на посредниците.

По темата с протестите в МВР и исканията за по-високи заплати и по-добри условия на труд, Бойко Борисов предпочете да спести директните отговори извън това, че „естествено” иска работещите в сектора да получават по-добри заплати. Той припомни построените нови пожарни и полицейски управления, но и несвързаните с това проекти за ДАНС и спецсъда. Премиерът не отговори и на въпроса дали пожарникарите се е наложило да си купят оборудване, дарено от Канада.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ