Борисов се намеси в спора за Северната скоростна тангента – няма да има такса

Борисов се намеси в спора за Северната скоростна тангента – няма да има такса

Няма да се плаща за винетка за Северната скоростна тангента. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата му с министрите на регионалното развитие, финансите и вътрешните работи - Петя Аврамова, Владислав Горанов и Младен Маринов и шефа на АПИ инж. Светослав Глосов.

По думите му държавата може да си позволи да не събира такси от винетка за Северната скоростна тангента заради по-добрата събираемост на приходите от службите. Той е разпоредил да се запази положението от 2018 г. Разходите по поддръжката ще са за сметка на общината.

Смисълът да се строят тангенти и дъги е да са в услуга на гражданите и те да пътуват по-безопасно и лесно, но общините трябва да се заемат с поддържането им, а не само да искат големи пътища, коментирал премиерът.

"Сдружението на общините не само да се събират за по няколко дена Албена, но да направят така, че пътищата да са общински и да си ги поемат и поддържат. Държавата е вложила над 200-300 млн. лв. в тези тангенти. Подарява ги на общините, те да си ги поддържат. Защото сега кметовете, за съжаление все от ГЕРБ, им е много лесно да казват - държавата. Хубаво, държавата ги построи, плати кофинансирането, поддръжката сега пак ли държавата да прави?" , каза Борисов, цитиран от „24 часа”.

Припомняме, че в края на миналата година с решение на Министерския съвет бе предвидено автомагистрала „Люлин“ да стане част от АМ „Струма“, а пътят Калотина - София да стане част от магистрала „Европа“, която включва и Северната скоростна тангента. Така правителството обяви отсечката, минаваща край столицата за част от магистрала, за чието използване се изисква закупуване на винетка.

От Столична община настояваха жителите на столицата да не плащат за преминаването през високоскоростния път, който попада в рамките на града.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Руанда започва ваксинация срещу вируса Марбург, за да ограничи смъртоносната епидемия
Шефът на "Фолксваген": На китайските производители на автомобили трябва да се позволи да избегнат митата, като инвестират в ЕС
Първият нов подход за лечение на шизофрения от десетилетия насам получи одобрение от FDA
"УниКредит" срещу "Комерцбанк": Ще се роди ли "европейски шампион"?
Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията
Евентуално сливане между "Стелантис" и "Рено" може да създаде гигант в европейския автомобилен сектор