МВР разследва експерти от КЕВР

МВР разследва експерти от КЕВР

МВР разследва експерти от КЕВР

МВР разследва експерти от Комисията за енергийно и водно регулиране, не е случайно поведението на комисията, обяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков след заседанието на Министерския съвет. 

"Булгаргаз" е държавна фирма, която чрез своите действия и решения е допринесла за настоящото положение относно цените на газа, а това дава негативно отражение по отношение на бизнеса и на обикновения потребител, каза още той. По думите му, е започнало "активно изясняване на фактите" и дали те са причинени от международна конюнктура или са в резултат на действия в страната на определени, лично заинтересовани лица. Реализирани са печалби, които ако не бяха реализирани, нямаше да има драстично поскъпване на газа, допълни министър Рашков.

"Отговорните лица, по отношение на които биха могли да се повдигнат обвинения първоначално в разследването, е много трудно да се определят. За момента мога да ви кажа с голяма степен на увереност, че има едно лице, спрямо което ще се повдигне обвинение, надявам се в най-скоро време, но това е въпрос, който ще реши следващият екип. Дали, подчертавам още веднъж и изрично, ще се съберат достатъчно доказателства, за да може да се обвинят и други длъжностни лица, е въпрос на разследване. Твърде рано е още да прогнозираме", заяви Рашков в отговор на въпрос дали се очаква повдигане на обвинения.

На въпрос Николай Павлов (б.р. досегашният директор на "Булгаргаз") ли е лицето, на което ще бъде повдигнато обвинение, Рашков отговори: "Доближавате се до истината".

"В разследването на експертите от КЕВР се добиват документи, които да се включат в доказателствения материал в досъдебното производство", добави министър Рашков. 

"Ние сме абсолютно сигурни, че смяната на борда на "Булгаргаз" беше наложителна и аз заставам сериозно зад тезата, че ако те си бяха свършили работата, както трябва, повишението на газа от първи януари, нямаше да е плюс 30%. В момента има реално разследване по този случай, защото просто уволнение за нанесъл щета на потребителите, няма да е достатъчно", каза премиерът Кирил Петков.

Започнала е проверка и по обект - помпено-акумулиращата водноелектрическа централа "Чаира" Той е изграден преди 30 - 40 години с предназначение да поема пиковите часове от денонощието, така че да се балансира енергийната система в страната, построен от японска фирма и който в течение на години назад бавно и сигурно е бил унищожаван, вероятно с оглед интересите на икономически субекти в нашата страна, посочи още министър Рашков.

"Имаме ориентация кой е този субект, в чиято полза са причинени вреди на този енергиен източник, допълни той. По думите му вместо да се ремонтира част или цялото съоръжение, са ползвани "гаражни" фирми, които да поправят нещо, което не е по техните сили. По тази причина сме претърпели огромни материални вреди", добави вътрешният министър. 

МВР продължава и разследването на делата за магистрала "Хемус" и в най-скоро време ще има информация за новите обстоятелства, които се изясняват. Темата не е забравена и е на активното внимание на ръководството на МВР и на разследващите служби, увери Рашков. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ