Брекзит: Опозицията иска парламентът да има последната дума

Брекзит: Опозицията иска парламентът да има последната дума

Брекзит: Опозицията иска парламентът да има последната дума

Британската опозиция ще внесе днес проектозакон, чиято цел е да попречи на Великобритания да напусне ЕС, ако парламентът отхвърли финалния вариант на споразумението за развода, подписано с Брюксел, съобщи Франс прес.

Лейбъристите настояват окончателното споразумение с Брюксел да може да бъде предоговорено с Лондон, ако парламентът не одобри постигнатото в преговорите между ЕС и правителството.

Ако договорът на премиера Тереза Мей се провали, парламентът, а не правителството трябва да определи следващата стъпка, заяви говорителят на лейбъристите Кеир Стармър.

"При този сценарий, желан от лейбъристите, правителството трябва да се върне на масата за преговори и да се стреми към по-добро за Великобритания споразумение. Това ще осигури предпазен клапан в процеса на Брекзит“, каза Стармър.

Премиерката Тереза Мей ръководи консервативно правителство на малцинството и крехкото й мнозинство в парламента се крепи на 10 гласа от юнионистката партия на Северна Ирландия.

Великобритания трябва да напусне ЕС след точно една година – на 29 март 2018 г.

Миналия петък 27-те лидери на ЕС откриха дебатите да бъдещите отношения с Великобритания след Брекзит. Според ЕС преходът ще отнеме 21 месеца. Нерешен обаче остава въпросът за връщането на физическата граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, която и Брюксел, и Лондон искат да избегнат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ