Британски министър обвини Русия в шпионаж на инфраструктурата

Британски министър обвини Русия в шпионаж на инфраструктурата

Британски министър обвини Русия в шпионаж на инфраструктурата

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън обвини Русия, че шпионира обекти от стратегическата инфраструктура на Обединеното кралство, за да създаде „тотален хаос“ и да предизвика смъртта на „хиляди и хиляди хора“, съобщи Франс прес.

Изявлението с необичаен тон за политик от този ранг бе направено в момента, когато Великобритания влиза в нов период на оценка на заплахите.

В интервю за „Дейли Телеграф“, публикувано снощи, Уилямсън казва, че Москва прави проучване на електропреносните мрежи, които свързват Великобритания и Европа.

„Защо продължават да снимат и наблюдават електрическите централи? Защо наблюдават интерконекторите, които пренасят електричество в нашата страна? Те наблюдават тези точки, защото мислят, че това е начин да атакуват Великобритания“, коментира министърът. По думите му Русия мисли как да навреди повече на страната му и се държи по недопустим начин.

Говорител на министерството заяви пред Франс прес, че няма какво да добави към думите на Уилямсън. Засега посолството на Русия в Лондон не е коментирало обвиненията.

Великобритания вече няколко пъти осъжда руската намеса. През ноември премиерката Тереза Мей нарече действията на Москва „враждебни“. Шиърън Мартин, шеф на Националния център за кибер сигурност, каза по същото време, че действията на Кремъл са „очевиден проблем“ и посочи хакерски атаки срещу британски медии, телекомуникационни оператори и енергийния сектор.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ